Expert: Leul moldovenesc a început anul 2021 la aceeaşi cotaţie ca şi anul trecut
Sursa foto:veaceslavionita.wordpress.com Vizualizari:

Expert: Leul moldovenesc a început anul 2021 la aceeaşi cotaţie ca şi anul trecut

În condiţiile unor furtuni valutare pe plan internaţional, leul moldovenesc în 2020 a reuşit să se menţină în echilibru, chiar dacă a cunoscut oscilaţii destul de puternice. În 2020 moneda naţională a avut o oscilaţie faţă de dolar mult mai pronunţată decât media obişnuită, dar cu toate aceste oscilaţii, leul începe prima săptămână din 2021 la aceeaşi cotaţie ca şi anul trecut. Despre aceasta scrie economistul Veaceslav Ioniţă, într-un nou articol pe blogul său. 

 Astfel, în prima săptămână a anului cotaţia Lei/USD a fost la nivelul de 17,2 Lei/USD, similară cu cotaţia din ultimii 4 ani de zile. Economistul spune că putem afirma că indiferent de fluctuaţiile din timpul anului, leul moldovenesc la începutul fiecărui an este la acelaşi nivel faţă de USD.
 
Însă, faţă de EURO leul moldovenesc a cunoscut o depreciere de 9,8% de la 19,24 Lei/EURO în prima săptămâna a lui 2020 la 21,12 Lei/Euro în prima săptămână din acest an.
 
„Deprecierea Leului faţă de EURO este determinată de aprecierea puternică a EURO faţă de USD pe plan internaţional. Astfel Euro s-a apreciat faţă de USD cu 9,8% faţă de începutul anului 2020 şi a atins cota de 1,23 USD/EURO, cea mai puternică cotaţie de la început de an din ultimii 7 ani.

Piaţa valutară internaţională în 2020 a fost caracterizată de furtuni puternice şi s-a evidenţiat prin două tendinţe diametral opuse:
 
- Aprecierea EURO şi a valutelor din UE faţă de Dolarul american.
- Deprecierea valutelor ţărilor în curs de dezvoltare faţă de USD”, spune Veaceslav Ioniţă.


Astfel valutele principalelor parteneri comerciali ai R. Moldova s-au apreciat puternic faţă de USD la maxima din ultimii 2-3 ani, iar valutele ţărilor din regiune din afara UE, din contra s-au depreciat cel mai puternic din ultimii 10 ani faţă de USD. În aceste condiţii leul moldovenesc a nimerit între ciocan şi nicovală, iar rolul BNM a fost de a duce cât mai liniştit leul în 2020 în condiţii de furtună valutară pe plan internaţional, spune expertul.
 
„În opinia mea Moldova nu-şi poate permite luxul de a ţine un leu puternic după modelul ţărilor din UE, dar nici deprecierea la nivelul valutelor regionale nu a fost o soluţie bună. În aceste condiţii, Banca Naţională a Moldovei a intervenit pe piaţa valutară, pentru a menţine leul la un punct de echilibru şi acest echilibru s-a dovedit a fi fluctuaţia leului moldovenesc alături de USD.
 
Drept consecinţă, leul moldovenesc a finalizat anul 2020 exact ca şi dolarul american, iar cotaţiile lui faţă de valutele principalelor parteneri comerciali ai R. Moldova, repetă cotaţia acestor valute faţă de USD”.
 
Similare
RECOMANDĂRI