Facilitatea de Creditare a Tinerilor: Suport pentru 272 afaceri private ale tinerilor antreprenori
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Facilitatea de Creditare a Tinerilor: Suport pentru 272 afaceri private ale tinerilor antreprenori

Prin intermediul Programului „Facilitatea de Creditare a Tinerilor”, lansat de către Ministerul Finanţelor în anul 2019, în total au fost finanţate 272 afaceri ale tinerilor antreprenori în sumă de 166,8 milioane lei.

Potrivit Ministerului Finanţelor, programul s-a extins în toate raioane R. Moldova şi este implementat prin filialele a opt instituţii financiare participante intermediare.

Ratele promoţionale de recreditare în cadrul Programului au înregistrat o diminuare continuă atât pentru instituţiile financiare participante intermediare, cât şi pentru beneficiarii de sub-împrumuturi. Recent, pentru beneficiarii finali a sub-împrumuturilor în cadrul Programului, ratele au fost fixate la 4.35% anual, ceea ce este cu circa 4.0 p.p. mai avantajos în comparaţie  cu ratele medii la creditele comerciale în sectorul bancar.  

Pentru anul 2021 fondurile Programului au fost suplinite cu 80 milioane lei, din contul împrumuturilor de stat externe administrate de IP „Oficiul de Gestionare a Programelor de Asistenţă Externă". 

Media sumei unui sub-proiect prezentat de către tineri spre finanţare în cadrul Programului a constituit circa 610 mii lei, iar maturitatea medie a sub-împrumuturilor a constituit 4 ani. Mijloacele împrumuturilor au fost utilizate de beneficiari pentru procurarea a 60 diverse utilaje agricole, 99 tractoare, 12 combine, 11 frigidere, 8 sisteme de irigare, 5 sere, precum şi pentru fertilizanţi şi îngrăşăminte, mijloace de transport, capital circulant necesar.   

Obiectivul Programului este de a acorda suport tinerilor antreprenori în capitalizarea iniţială şi dezvoltarea afacerilor, de a crea noi locuri de muncă, ţinând cont de necesitatea acordării sprijinului suplimentar acestora prin reducerea dobânzilor la creditele contractate prin intermediul băncilor comerciale. 

Beneficiari ai Programului pot deveni persoanele fizice sau juridice cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 ani care deţin cel puţin 75% din proprietatea întreprinderii. Suma maximă a unui împrumut este de 1,5 milioane lei. Domeniile de activitate eligibile sunt afacerile cât în agricultură în zonele rurale ale ţării, atât şi în orice alte domenii de activitate eligibile pe tot teritoriul ţării, inclusiv afaceri noi înregistrate.

Similare
RECOMANDĂRI