IDIS Viitorul: Criza COVID-19 a avut un impact major asupra pieţei cardurilor bancare
Sursa foto:veaceslavionita.wordpress.com Vizualizari:

IDIS Viitorul: Criza COVID-19 a avut un impact major asupra pieţei cardurilor bancare

Volumul operaţiunilor cu carduri bancare în primele nouă luni ale anului 2020 a ajuns la 60 de miliarde de lei, în creştere cu 5% faţă de perioada similară a anului 2019, când acest indicator a fost de 57,1 miliarde de lei. Este cea mai mică creştere din momentul în care au apărut cardurile bancare în Republica Moldova şi de patru ori mai mică decât media din ultimii ani, când creşterea anuală a tranzacţiilor cu cardurile bancare era în jur de 20%. Pandemia COVID-19 şi restricţiile de călătorie sunt factorii de bază care au influenţat negativ volumul operaţiunilor cu carduri bancare, concluzionează expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniţă.

Pentru a înţelege mai bine piaţa cardurilor bancare expertul a divizat această piaţă în cinci elemente distincte:

Retragerea de numerar în acest an va înregistra cea mai mică creştere din istoria cardurilor bancare din Moldova

Cele mai multe operaţiuni cu cardurile bancare din Republica Moldova sunt cele de retragere a numerarului din bancomate. În primele nouă luni ale anului 2020, de pe carduri au fost retrase sub formă de numerar 38,3 miliarde de lei sau cu 1,5% mai mult decât în 2019 când în aceeaşi perioadă au fost retrase 37,7 miliarde de lei. În opinia experţilor IDIS, această tendinţă este una pozitivă, deoarece cardurile bancare devin un mijloc de plată şi nu un simplu instrument de obţinere a numerarului.

„În primii ani de la implementarea cardurilor bancare în Republica Moldova, peste 99% dintre operaţiuni erau de scoatere a numerarului. De fapt, cardurile erau văzute mai degrabă ca un casier al întreprinderilor. Oamenii primeau salarii şi mergeau imediat la bancomat să scoată bani. Acum zece ani deja, aproape 7% dintre toţi banii primiţi erau utilizaţi pentru diverse plăţi, iar restul de peste 93% continuau să fie extraşi sub formă de numerar. În 2020, retragerea de numerar a constituit puţin peste 70% din totalul operaţiunilor cu cardurile bancare moldoveneşti.”

Plăţile cu cardul în 2020 se vor apropia de 30% din totalul operaţiunilor cu cardul bancar

„În primele nouă luni ale anului 2020 plăţile cu cardul bancar în Republica Moldova au ajuns la 11,4 miliarde de lei, în creştere cu 52,6% faţă de perioada similară a anului 2019. Acum zece ani, mai puţin de 7% din banii primiţi pe card de către cetăţeni erau utilizaţi pentru plata cu cardul. În 2020 acest indicator s-a apropiat de 30% şi este în creştere semnificativă chiar şi faţă de anul 2019, când volumul plăţilor cu cardul a fost de 24,8%. În opinia noastră COVID-19 şi acţiunile BNM de promovare a plăţilor cu cardul au avut un impact pozitiv asupra plăţilor.

Deja putem afirma că cardurile bancare devin un mijloc de plată veritabil în Republica Moldova. Dacă ţinem cont şi de plăţile efectuate peste hotare şi procurările online, atunci în 2020 plăţile cu cardul bancar au depăşit volumul de 20 de miliarde de lei, cea ce este de 20 de ori mai mult decât acum zece ani în urmă, când plăţile cu cardul bancar au constituit un miliard de lei. Atunci în 2010, peste 60% dintre plăţile cu cardul erau cele efectuate de către moldoveni peste hotarele ţării, iar în prezent situaţia s-a inversat. Astfel în 2020, estimăm că din cele peste 20 de miliarde de lei de plăţi cu cardurile bancare peste 70%, sau cel puţin 14,5 miliarde de lei, vor fi plăţi cu cardul efectuate în Republica Moldova.”

Pentru prima dată în istoria cardurilor bancare plăţile efectuate de către cetăţenii R. Moldova peste hotare vor înregistra o scădere faţă de anul precedent

„În primele nouă luni ale anului 2020 volumul tranzacţiilor cu cardurile bancare, utilizate de către cetăţeni peste hotarele ţării, au fost de 4,4 miliarde de lei, în scădere cu 20% sau cu un miliard de lei faţă de perioada similară a anului 2019 când aceste operaţiuni au constituit 5,4 miliarde de lei.

Utilizarea cardurilor bancare pentru tranzacţii peste hotare sunt pentru plăţile online, care anul trecut, în primele nouă luni ale anului, au constituit 3,1 miliarde de lei sau 57% din totalul plăţilor şi plăţile propriu zise în călătoriile de peste hotare.

În 2020 estimăm că plăţile online pentru bunuri şi servicii procurate de peste hotare au înregistrat o uşoară creştere de până la 3,4 miliarde de lei, iar achitările în călătorii peste hotare au scăzut dramatic, de la 2,3 miliarde de lei în 2019 la un miliard de lei în 2020. Interdicţiile de călătorie au impus moldovenii să cheltuie cu cardurile bancare peste hotare cu 1,3 miliarde de lei mai puţin în primele nouă luni ale anului 2020. Acest fapt este atestat şi pe piaţa valutară, unde asistăm la o scădere a cererii de valută din partea persoanelor fizice datorită anulării călătoriilor peste hotare”.

Străinii şi-au redus volumul operaţiunilor cu cardul în Republica Moldova

„În primele nouă luni ale anului 2020, volumul operaţiunilor cu cardurile străine efectuate în Republica Moldova au fost de 6 miliarde de lei, în scădere cu 9% faţă de perioada similară a anului 2019. Interdicţiile de călătorie cauzate de COVID-19 au afectat şi acest segment de piaţă. Aşa ceva s-a mai întâmplat doar o singură dată, în 2009 când tranzacţiile cu cardurile străine în Republica Moldova a scăzut cu 11% faţă de 2008.

Totuşi apare o întrebare firească: de ce volumul de tranzacţii ale străinilor în Republica Moldova a scăzut mai puţin decât ale moldovenilor în străinătate?

În opinia noastră, acest fapt are o singură explicaţie, multe carduri bancare străine, de fapt, sunt utilizate tot de către moldoveni, care au primit carduri emise în alte ţări de la rudele lor şi este o formă neobservată de transfer de bani în folosul cetăţenilor din Republica Moldova. Este greu să estimăm cât din cele 6 miliarde de lei sunt banii oferiţi de către rudele moldovenilor aflate peste hotare, dar estimăm că nu mai puţin de 2 miliarde de lei anual, cea ce se adaugă la remitenţele venite pe căi oficiale de cel puţin alte 120 de milioane de dolari anual.”, se spune în comunicatul IDIS.

Economiile neobservate ale cetăţenilor

Schimbarea filosofiei de utilizare a cardurilor bancare de către cetăţeni, de la un mecanism de obţinere a numerarului la un mijloc de plată, a creat un fenomen nou, necercetat până în prezent: economiile neobservate ale cetăţenilor, spune expertul.

„Acum zece ani, când cetăţenii noştri primeau banii pe card ei mergeau imediat în 2-3 zile la bancomate şi scoteau banii. În prezent, deja aproape 30% din sumă este lăsată pe card, pentru efectuarea plăţilor cu cardul bancar, iar restul banilor nu mai sunt scoşi imediat de la bancomate, dar sunt sustraşi pe parcursul lunii, pentru efectuarea de plăţi şi alte cheltuieli curente. Drept consecinţă, moldovenii în prezent primesc lunar pe card 6 miliarde de lei, dintre care cea mai mare parte a lor nu este sustrasă imediat, dar rămâne pe card şi astfel noi avem un sold în bănci pe cardurile bancare de cel puţin 5 miliarde de lei.

Acestea sunt de fapt economiile neobservate ale cetăţenilor, care sunt reflectate ca bani la vedere în rapoartele băncilor comerciale. Excesul de lichiditate din sistemul bancar al Republicii Moldova este alimentat inclusiv şi de banii de pe card ale moldovenilor, care nu sunt sustraşi imediat  aşa cum se întâmpla acum câţiva ani în urmă.

Acest proces doar va lua amploare şi băncile urmează încă să se înveţe să lucreze cu aceste lichidităţi financiare, care au apărut aşa brusc în viaţa noastră.

Drept concluzie putem spune că, criza provocată de COVID-19 a avut un impact major asupra pieţei cardurilor bancare, operaţiunile pe această piaţa în 2020 au cunoscut evoluţii fără precedent în istoria recentă a Republicii Moldova, însă aceste evoluţii nu neapărat sunt negative. Considerăm că per total evoluţia din primele nouă luni ale anului 2020, poate fi apreciată ca bună pentru economia noastră”.

Similare
RECOMANDĂRI