Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În Republica Moldova se înregistrează un val de scumpiri ale produselor

În Republica Moldova se înregistrează un val de scumpiri ale produselor alimentare, carburanţilor, materialelor de construcţie şi aparatelor electrocasnice. Experţii economici spun că e vorba de o tendinţă de creştere a preţurilor la produsele de primă necesitate care se atestă în această perioadă şi la nivel global.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în luna aprilie, preţurile la produsele alimentare au crescut cu 3,2 la sută.  Ultima dată o majorare atât de mare s-a înregistrat în 2002. Unele produse s-au scumpit şi cu 50 la sută faţă de aceeaşi lună a anului trecut. De exemplu, un litru de ulei vegetal costă 33 de lei şi chiar mai mult. S-au scumpit cu 15 la sută fructele, dar şi ouăle. Zece ouă se vând la un preţ de aproximativ 25 de lei. Potrivit datelor oficiale s-a scumpit în medie cu 5% şi pâinea. Iar cel mai mult suferă parsoanele cu venituri mici.

”Din toamnă aşa trepta câte doi lei, pe urmă peste o perioadă iar, câte un leu, când şi cum. Din cauza secetei, nu a pluat seminţe puţine. Cât plătim pentru o pâine? -La noi pâinea e opt lei, dar e foarte gustoasă ca şi de casă. Cu ajutorul la copiilor- Nu acoperiţi cheltuiele de la luna la lună? – Nu, cum cu pensia de 1600, nu poţi să trăieşti. Dacă nu au salariu cât de cât cât, dar pesnionarii şi şomerii.  Oamenii economisesc sau îşi cumpără produse mai ieftene nu chiar nesănătoase”.

Preţurile la produsele alimentare au crescut după ce în 2020, Republica Moldova a înregistrat cel mai scăzut nivel al inflaţiei de la obţinerea independenţei. Experţii economici spun că în această perioadă asemenea scumpiri se atestă şi la nivel global. Creşte inclusiv preţul la carburanţi.

DANIELA FOCŞA, reporter TVR MOLDOVA: ”Potrivit Biroului Naţional de Statistică preţul la carburanţi s-a ridicat cu cel puţin cu 12 la sută. Vorbim de benzină, motorină şi gaz lichifiant. Pentru un litru de benzină şoferii trebuie să plătească între 20 şi 21 de lei. Acum nu prea mulţi se grăbesc să-şi facă plinul”.

Analiştii economici estimează că în următoarea perioadă valul scumpirilor ar putea continua.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: ”Tradiţional, produsele alimentare la noi cresc până în luna mai, vom avea şi în mai creştere de preţ. Din nefericire vor urma şi alte scumpiri pentru că transportatorii au lupta pentru creşterea tarifelor, acum creşterea preţului la benzină, devine o presiune şi o  să continuie să ceară o creştere de tarife”.

Experţii economici atrag atenţia în special asupra efectelor scumpirii carburanţilor, care provoacă creşteri ale preţurilor la produsele alimentare şi ale tarifelor la energia electrică.
Similare
RECOMANDĂRI