Iniţiatorii afacerilor mici se confruntă cu birocraţie şi corupţie
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Iniţiatorii afacerilor mici se confruntă cu birocraţie şi corupţie

Deseori, persoanele care doresc să iniţieze o mică afacere în Republica Moldova, chiar din prima etapă, se confruntă cu birocraţie, corupţie, precum şi cu lipsă de acces la finanţare. O spun reprezentanţii Alianţei Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Moldova, creată acum aproape patru ani de un cetăţean american, care a venit la Chişinău să-şi iniţieze o afacere. Dorind să deschidă un local în capitală, s-a ciocnit cu proceduri birocratice şi un cadru de reglementare mai puţin clar pentru un antreprenor. De asemenea, şi procesul de obţinere a actelor permisive s-a dovedit a fi unul dificil. Comunicând cu alţi antreprenori, a decis să creeze Alianţa, care astăzi promovează iniţiative de advocacy, de încurajare şi protejare a ÎMM-urilor.

În cadrul şedinţei Clubului presei economice, Liliana Busuioc, director executiv al Alianţei, a declarat că AIM este o asociaţie patronală care reprezintă mai mult de 50 de întreprinderi mici şi mijlocii, care practică activitatea de întreprinzător pe principii de transparenţă şi integritate. Activitatea Alianţei este orientată pe mai multe domenii, printre care dezvoltarea unei comunităţi de afaceri pentru persoanele , care vor să devină membri ai culturii asociative, să fie proactivi şi să se implice în schimbarea lucrurilor în ţară în ceea ce ţine de reglementarea mediului de afaceri. „Cultura asociativă este într-o fază incipientă, în special în ceea ce priveşte întreprinderile mici. Foarte puţini antreprenori înţeleg bine şi clar ce înseamnă o asociaţie, de ce ea este importantă şi cum îi poate ajuta”, a notat Liliana Busuioc.

Potrivit ei, astăzi AIM reprezintă întreprinderi din IT, din industria alimentară, prestări servicii etc. Alianţa serveşte drept resursă de prim apel şi asigură advocacy pentru ÎMM-uri. În opinia sa, aceste activităţi sunt extrem de importante în contextul în care întreprinderile mici şi mijlocii constituie 98% din totalul întreprinderilor din ţară. Totodată, ÎMM-urile angajează 60% din forţa de muncă din economie. Liliana Busuioc a menţionat că, atunci când o întreprindere întâmpină dificultăţi în a obţine anumite informaţii sau în relaţii cu anumite structuri de stat, AIM le oferă asistenţă. De asemenea, reprezentanţii Alianţei se implică activ în consultările publice cu privire la elaborarea cadrului de reglementare privind ÎMM-urile.

Preşedintele AIM, David Smith, care este şi om de afaceri, a declarat că pentru depăşirea problemelor este necesară o consolidare a încrederii între mediul de afaceri şi autorităţi. Şi în acest sens există exemple pozitive de astfel de practici la nivel internaţional. Atunci când a început conlucrarea cu Guvernul, Alianţa a promovat un document, numit Declaraţia drepturilor întreprinderilor mici. Printre acestea se numără accesul la informaţie, plata impozitelor, reglementările clare, dreptul la asociere ş. a. David Smith a mai spus că prin această declaraţie se solicită Guvernului ca drepturile respective să fie promovate şi protejate, prin implementarea legislaţiei adecvate şi prin reforme.

Alianţa Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Moldova a fost constituită în martie 2016, iar circa 40% din membri sunt antreprenori cu capital mixt.
Similare
RECOMANDĂRI