Japonia este al treilea donator de asistenţă al Republicii Moldova
Sursa foto:madrm.gov.md Vizualizari:

Japonia este al treilea donator de asistenţă al Republicii Moldova

Asistenţa financiară oferită de Japonia ţării noastre este estimată la o valoare de circa 150 milioane de dolari SUA. În aspect bilateral, Japonia este al treilea donator de asistenţă al Republicii Moldova după SUA şi Uniunea Europeană.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Nicolae Ciubuc a avut o întrevedere cu Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii. Discuţiile oficialilor s-au axat pe relaţiile bilaterale de colaborare şi oportunităţile de intensificare a cooperării în domeniul agriculturii, dezvoltării regionale şi mediului.
 
Ministrul Nicolae Ciubuc şi-a exprimat gratitudinea pentru asistenţa tehnică şi financiară acordată de Japonia sectorului agricol din ţara noastră şi şi-a confirmat disponibilitatea de a extinde domeniile de cooperare, prin realizarea proiectelor comune în domeniul agriculturii, dar şi dezvoltării regionale sau mediului, menţionând că: „Suntem recunoscători pentru asistenţa tehnică şi întreg suportul oferit de-a lungul anilor. Apreciem deschiderea de colaborare şi sperăm ca în continuare să sporim numărul de proiecte comune în domeniul agriculturii, să sporim exportul produselor din ţara noastră în Japonia, inclusiv exportul de vin”.
 
În cadrul discuţiilor, oficialii au realizat o retrospectivă a relaţiilor moldo-nipone pe parcursul ultimilor ani şi au discutat despre oportunităţile de impulsionare a schimburilor comerciale şi investiţiilor între ambele state. De asemenea, părţile au menţionat şi succesele obţinute în cadrul Proiectului de Asistenţă pentru Fermierii Neprivilegiaţi 2KR, în urma căruia au fost achiziţionate 7686 unităţi de tehnică agricolă nouă, pentru circa 3500 beneficiari, care reuşesc să prelucreze cu această tehnică circa 40% din terenul arabil al ţării.
 
Totodată, au fost nominalizate proiectele în derulare, vorbindu-se despre obiectivul de dezvoltare a unui sistem durabil  de gestionare a solurilor în Republica Moldova, facilitarea accesului producătorilor agricoli cu resurse financiare limitate la tehnică agricolă modernă şi performantă, promovarea sistemelor de încălzire cu produse din biomasă şi reducerea costurilor pentru energie.
 
La rândul său, Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii a mulţumit pentru comunicarea deschisă în relaţiile bilaterale, a confirmat că proiectul 2KR este o istorie de succes ce merită a fi continuat şi a apreciat iniţiativele Guvernului de susţinere a agricultorilor, referindu-se la achitarea subvenţiilor, inclusiv a celor în avans. De asemenea, oficialul şi-a reconfirmat disponibilitatea de a extinde colaborarea prin proiectele comune în domeniile agriculturii, dezvoltării regionale şi mediului.
 
Similare
RECOMANDĂRI