Mold-street: O nouă schemă în licitaţii, sau cum trei bănuţi fac diferenţa la o achiziţie publică din Chişinău
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mold-street: O nouă schemă în licitaţii, sau cum trei bănuţi fac diferenţa la o achiziţie publică din Chişinău

Trei oferte au fost depuse la licitaţia privind amenajarea şi reabilitarea scuarurilor din sectorul Centru, al municipiului Chişinău, iar preţul este practic identic, cu o diferenă de trei bănuţi.

Organizată de pretura Centru, în anunţul de participare este indicat că se procură „1 bucată„ de lucrări de amenajare şi reabilitare a scuarurilor din sect. Centru, la preţul de 18.667.731,03 lei, fără TVA”, notează mold-street.com.

Ofertă cu diferenţă de trei bănuţi

Două companii - SC Multiconstruct Grup SRL (Andria şi Valeriu Foca - câte 50%) şi Dacvi-Com SRL (Claudia şi Dumitru Antimir - câte 50%), au ofertă de preţ identică cu cea indicată în anunţul Preturii Centru - 18.667.731,03.

În schimb, Alexovit-Service SRL (deţinută de Liliana şi Alexandru Fanin - câte 50%) a indicat în ofertă un preţ mai mic, doar cu trei bănuţi. Respectiv, ar fi principalul pretendent la câştigarea contractului, ce va depăşi de şase ori cifra de afaceri a acestei companii în anul 2019.

O nouă schemă de denaturare a concurenţei în achiziţiile publice

Anterior, într-o analiză efectuată de portalul specializat revizia.md, se constata că această licitaţie este o nouă schemă de denaturare a concurenţei în achiziţiile publice, prin faptul că Pretura sect. Centru îşi propune să utilizeze procedura acordului-cadru pentru reabilitarea şi amenajarea scuarurilor.

Autorii analizei constatau că în documentaţia de atribuire nu se găseşte nicio referinţă la modalitatea de estimare a costurilor, pentru că nu este estimată nici cantitatea de lucrări necesare sau materialele ce vor fi utilizate.

Totodată, autoritatea contractantă nu face referire nici la concepte sau proiecte de execuţie în legătură cu scuarurile care ar urma să fie reabilitate. La documentaţia de atribuire este ataşat doar un catalog de preţuri, dar fără preţuri pentru fiecare element al lucrărilor şi bunurile care ar urma a fi instalate. Catalogul preţurilor conţine doar denumirea elementelor, unitatea de măsură şi volumul. Nu apar însă volumele reale, pentru fiecare unitate fiind indicată 1 unitate.

În documentaţia de atribuire nu este indicat nici măcar numărul de contracte subsecvente care va fi încheiat de autoritatea contractantă şi dacă valoarea estimată a achiziţiei reprezintă suma, pentru un scuar sau pentru toate scuarurile luate în ansamblu. Doar din răspunsurile la clarificările date de autoritatea contractantă reiese că ar fi vorba de 4 scuaruri, iar valoarea estimată a achiziţiei ar fi destinată pentru toate patru, mai constată revizia.md.

Similare
RECOMANDĂRI