Mold-street: Producţia de energie din surse regenerabile s-a majorat cu 69%, dar cota ei este sub un procent
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mold-street: Producţia de energie din surse regenerabile s-a majorat cu 69%, dar cota ei este sub un procent

Chiar dacă producţia de energie electrică din surse regenerabile (SRE) s-a majorat cu 69,4% comparativ cu anul 2016, cota acesteia în consumul intern rămâne sub un procent.

Cel mai mare volum de energia electrică din SRE a fost generată de cele 35 de instalaţii pe bază de biogaz - peste 21,57 milioane kWh (71,5% din cantitatea totală), urmate de intalaţiile eoliene (23,4%) şi, respectiv cele solare (5%),  transmite mold-street.com.

Cea mai mare cantitate de energie electrică din SRE a fost produsă de centrala electrică din Drochia, ce aparţine companiei Sudzucker Moldova, cu o putere instalată de 3,6 MW, care utilizează în calitate de combustibil biogazul produs din deşeurile organice (borhot de sfeclă de zahăr) obţinute la fabrica de zahăr din Drochia.
 

Cota acesteia a constituit în 2017 circa 57,5%, faţă de 77,5% în 2016.

Datele ANRE arată o creştere de aproape 2,8 ori a producţiei de energie eoliană în anul 2017, iar capacitatea instalată a centralelor eoliene a ajuns la 9,2 MW, depăşind-o pe cea a centralelor pe bază de biogaz.

Până la finele anului 2017, ANRE a aprobat tarife pentru energia produsă din surse regenerabile de centralele electrice pentru 44 producători, care deţin centrale electrice cu capacitatea totală cumulată de 17,21 MW.

Aceasta ar constitui ceva mai mult de 2% din capacitatea totală de generare a centralelor existente în Republica Moldova, fără regiunea transnistreană, iar dacă se iau în calcul şi instalaţiile din Transnistria, apoi cota e mai mică de un procent.

Datele Moldelectrica, operatorul naţional din sistemul energetic, arată că în 2017 în Republica Moldova, principala sursă de energie electrică sunt centralele termice care funcţionează pe bază de gaz, cărbune şi păcură, cu o putere instalată totală de 2.999 MW, din care 84% îi revine Centralei de la Cuciurgan (Centrala Termoelectrică Moldovenească).

Restul energiei electrice este generat din contul resurselor hidraulice şi surselor regenerabile de energie. Astfel puterea instalată a centralelor hidroelectrice este de 64 MW, din care 16 MW sunt la NHE Costeşti şi 48 MW la CHE Dubăsari.

Potrivit Moldelectrica, puterea instalată a centralelor electrice care utilizează surse regenerabile de energie era în 2017 de doar 4 MW.

Similare
RECOMANDĂRI