Mold-street: Topul celor mai mari tranzacţii ale anului 2018
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mold-street: Topul celor mai mari tranzacţii ale anului 2018

Chiar dacă economia Republicii Moldova continuă să evolueze lent şi rămâne extrem de vulnerabilă la tot ce se întâmplă în lume, piaţa locală nu a fost ocolită anul trecut de tranzacţii de ordinul milioanelor de euro. Unele destul de impresionante.

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din Republica Moldova a înregistrat chiar o ascensiune la o valoare de peste o sută de milioane de euro în 2018, lucru ce nu s-a mai întâmplat din îndepărtatul an 2007, arată datele analizate de Mold-street.com, care identifică cele mai mari tranzacţii care au avut loc anul trecut la noi în ţară.

Achiziţii şi fuziuni au fost înregistrate în acest an în majoritatea sectoarelor, dar de departe cele mai importante preluări au fost consemnate în sectorul bancar, în transport, imobiliare şi domeniul agroalimentar.

1. Cea mai mare tranzacţie din 2018 a constituit-o vânzarea la începutul lunii octombrie 2018, de către Guvern a companiei aeriene Air Moldova. Valoarea tranzacţiei de vânzare-cumpărare depăşeşte suma de 1,2 miliarde de lei (circa 61,5 milioane euro), dintre care 50 milioane de lei au fost transferate la bugetul de stat, restul sumei reprezintă datoriile companiei Air Moldova, pe care investitorul s-a obligat să le achite.

Air Moldova a fost achiziţionată de către compania Civil Aviation Group SRL, fondată cu câteva zile înainte de licitaţie. Aceasta are ca asociaţi doi cetăţeni ai Republicii Moldova - Serghei Melnik şi Andrei Ianovici care deţin câte 25,5% din capital şi compania Blue Air Aviation SA din România cu 49%.

Tranzacţia a fost criticată de opoziţie şi experţi, ca urmare a procedurilor netransparente, dar autoritţile au susţinut că nu aveau o altă soluţie pentru o companie în prag de faliment.

2. Pe locul doi se află listarea la mijlocul lunii ianuarie 2018, la Bursa de Valori de la Bucureşti a Grupului Purcari Wineries, care deţine cramele Purcari şi Bostavan şi producătorul de brandy Bardar din Republica Moldova, dar şi crama Ceptura din România. La Bursă a fost listat 49% capitalul social într-o ofertă publică de vânzare (IPO), care a reuşit să aducă acţionarilor circa 40 milioane de euro.

Acţionarii vânzători au fost Lorimer Ventures Limited, societate ce deţinea înainte de realizarea ofertei 63,55% din capitalul social al Purcari, Amboselt Universal (participaţie de 30% înainte de listare, controlată de Victor Bostan) şi International Financial Corporation, divizia de investiţii a Băncii Mondiale, a cărei deţinere este în prezent de 6,41%. Lorimer Ventures Limited (Horizon Capital) a cedat cele mai multe acţiuni ca urmare a listării. 

3. Poziţia a treia în topul tranzacţiilor din 2018 este achiziţia cotei de 39,2% a Victoriabank, deţinute de afaceristul rus Serghey Lobanov prin firma Insidown LTD din Cipru. Cumpărători, Banca Translivania şi BERD au ajuns acţionari majoritari ai Victoriabank, prin intermediul unui vehicul investiţional din Olanda.

Valoarea tranzacţiei încheiate la finele lunii ianuarie 2018 a fost de 766,5 milioane lei, sau circa 37 milioane euro (circa 43,5 milioane de dolari). Peste câteva luni Banca Translivania şi BERD au mai cumpărat alte 5,42% din acţiunile Victoriabank la preţul de 106,05 milioane lei. 

4. Tranzacţia de 608 milioane lei (31 milioane de euro), în urma căreia Real Concept Imobil SRL, fondată în iulie 2018 de Finpar Invest SRL, o companie afiliată lui Vladimir Plahotniuc a ajuns în proprietatea unui offshore din Gibraltar cu tot cu terenuri şi imobile de lux din Chişinău, ocupă locul patru.

Printre imobile era şi Global Business Center (GBC), fosta reşedinţă de afaceri a lui Plahotniuc. Potrivit RISE Moldova, tranzacţia nu s-a făcut direct, ci prin cedare de firmă. Cumpărătorul e o companie din paradisul fiscal Gibraltar cu beneficiari reali ascunşi în spatele acesteia. E vorba de o vilă urbană cu statut de monument istoric din preajma Parlamentului, un teren de peste 10 hectare din zona Autogării de Nord şi centrul de afaceri Global Business Centre.

5. Abia pe locul cinci se află tranzacţia prin care pachetul de 41,09% de acţiuni ale celei mai mari bănci din Moldova - Moldova Agroindbank a fost cumpărat de firma HEIM Partners din Marea Britanie, fondată de BERD şi fondurile de investiţii private AB Invalda INVL şi Horizon Capital.

Partenerii au achitat pentru acţiunile celei mai mari bănci din Moldova un preţ de doar 451,53 milioane de lei (echivalentul a 23,03 milioane de euro), ajungând să deţină astfel pachetul de control al celei mai mari bănci din Republica Moldova.

Preţul aparent mic se datorează riscurilor mari de ţară şi existenţei unor litigii internaţionale legate de acţiunile de la Moldova-Agroindbank.

6. Schimbarea acţionarului majoritar de la Orange Moldova la mijlocul lunii decembrie 2018.Tranzacţia a implicat un pachet de 101.716.445 acţiuni, în valoare de circa 311 milioane lei (circa 16 milioane de euro) ce reprezintă o cotă de 56,67% din acţiunile Orange Moldova.

Operaţiunea a avut loc sub formă de succesiune a valorilor mobiliare în urma reorganizării sau lichidării persoanei juridice acţionar". Astfel pachetul deţinut de compania France Telecom Mobiles International SA a fost transmis societăţii Orange Participations, care la fel face parte din grupul Orange. 

Mai adăugăm că grupul Orange deţine în total circa 95% din acţiunile Orange Moldova, iar restul de 5% - Corporaţia Financiară Internaţională (IFC). 

7. Operaţiunea de 262 de milioane lei cu 99,3% din acţiunile vinăriei Imperial Vin SA din Pleşeni, Cantemir. Valoarea totală a tranzacţiei a fost de 16 ori mai mare decât valoarea nominală şi a avut ca formulă "achiziţionarea acţiunilor proprii în cazul reorganizării emitentului", cu transmiterea unei părţi din patrimoniu la societatea nou-creată Imperial Vin Group SRL din Pleşeni.

Atât societatea pe acţiuni, cât şi Imperial Vin Group au ca proprietar compania Holding Imperial Vin Holding  din Rusia. Ultima este deţinută de milionarul Oleg Volcu, originar din Moldova, dar care face afaceri în Rusia.

Acesta este cunoscut şi pentru faptul că a jucat în mai multe filme ruseşti. Oleg Volcu mai deţine cote în câteva companii din Moldova şi arendează mai multe hectare de pădure din Codrii Moldovei.

8. Pe şapte se află preluarea de către compania românească Transgaz a întreprinderii de stat Vestmoldtransgaz. Preţul achitat este de 180,2 milioane lei (circa 8,8 milioane de euro), dar Transgaz a acceptat şi realizarea unui program de investiţii de până la 93 milioane de euro în următorii doi ani.

E vorba în special de construcţia conductei Ungheni-Chişinău, ce va avea o lungime de 120 de kilometri şi va putea transporta anual 1,5 miliarde de metri cubi de gaz din România spre Republica Moldova, care va permite eliminarea dependenţei de 100% de livrările de gaze de la Gazprom. 

Privatizarea ce dă contur uneia dintre cele mai semnificative tranzacţii efectuate în ultima perioadă de Guvernul Republicii Moldova, s-a realizat prin intermediul societăţii Eurotransgaz SRL din Moldova, care are ca asociat unic Transgaz.

9. În cadrul a două tranzacţii înregistrate pe 7 noiembrie 2018, au fost vândute 98 de acţiuni ale societăţii pe acţiuni Style Design Company din Chişinău. Valoarea totală a tranzacţiei a fost de 108,47 milioane de lei, iar surpriza cea mai mare este preţul acţiunilor.

Astfel preţul nominal al unei acţiuni este de 1,1 milioane lei, iar iîn cadrul tranzacţiei acestea s-au vândut la un cost de 1.106.836 lei bucata. Societatea a fost înregistrată pe 13 septembrie 2018, iar director este Igor Duliga, despre care nu am putut afla nimic şi care nu a figurat anterior ca administrator sau asociat la vre-o companie.

Pe aceeaşi adresă a fost înregistrată o altă companie cu o denumire aproape similară - Style Design Imobil SRL, cu un capital social de 5.000 de lei şi care îl are ca administrator şi unic asociat pe Roman Mishchenkov din Rusia. Ambele companii au ca domenii de activitate specifice unei agenţii imobiliare.

10. Tranzacţia prin care grupul bancar german Procredit Holding AG a procurat 72.833 acţiuni ordinare nominative emise de Banca Comercială Procredit Bank SA din Moldova.

Pachetul reprezenta 17,91% din capitalul Procredit Bank şi coincidea cu cota deţinută de doi acţionari: 14,1% de grupul KfW din Germania şi 3,8% de DOEN Foundation din Olanda. preţul achitat a fost de circa 86 milioane de lei, adică 4,4 milioane de euro. În consecinţă holdingul german a ajuns să deţină 100% din capitalul Procredit Bank SA din Moldova.

Procredit este a şasea bancă ca mărime şi a înregistrat în anul 2017 un profit de 37 milioane lei, în creştere cu circa 10%, faţă de anul 2016. 

Care este mărimea pieţei de capital din Moldova

Menţionăm în final că piaţa de capital din Republica Moldova este una subdezvoltată şi foarte multe tranzacţii au loc în afara acesteia, ceea ce nu permite asigurarea unei transparenţe a operaţiunilor, aşa cum a fost în cazul Purcari Wineries la Bursa de la Bucureşti.

Datele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF) relevă bunăoară că volumul tranzacţiilor cu valori mobiliare înregistrate pe piaţa de capital din Moldova au fost în 2017 de o mie de ori mai mici decât în Cehia şi de 2.370 ori decât în Grecia.

Ce ne aşteaptă în 2019

Anul 2019, care de abia a început poate aduce tranzacţii şi mai spectaculoase. Astfel de pe 3 ianuarie 2019, la Bursa de Valori a Moldovei pot fi cumpărate acţiunile Moldindconbank. a doua ca mărime bancă din ţară. E vorba de un pachet de 63,9% de acţiuni, iar preţul este de circa 760 milioane lei.

O companie mică a anunţat la fiene anului trecut că e gata să cumpere una dintre cele mai mari companii petroliere, Tirex-Petrol.

În plus Guvernul ar putea să vândă mai multe active, inclusiv câteva importante, precum Moldtelecom şi RED Nord. 

Similare
RECOMANDĂRI