Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Noi scumpiri la carburanţi

Salarii la limita sărăciei dar preţuri ca în occident. În Republica Moldova au explodat preţurile la carburanţi. Doar într-o lună, litru de motorină s-a scumpit cu un leu şi 85 de bani. Şi nu se va oprit aici. ANRE a anunţat că, mâine, litru de benzină de 95 va costa 21 de lei şi 19 bani, iar un litru de motorină se va cumpăra cu 18 lei şi 12 bani. Şoferii sunt îngrijoraţi de scumpirile în lanţ iar experţii susţin că totul se întâmplă din cauza cotaţiilor în creştere de pe piaţa externă.

SVETLANA GORE, reporter TVR MOLDOVA: „Dacă astăzi staţiile peco vând benzina A95 cu 21,14 lei, atunci mâine vom plăti mai mult cu 5 bani. Iar motorina, care astăzi poate fi cumpărată cu 18.04 lei, mâine se va scumpi cu 8 bani”.

Şoferii sunt indignaţi şi spun că scumpirile zilnice îi sărăcesc.

„Afectează buzunarul fiecăruia, cred că. S-a scumpit foarte mult.a rfi de dorit ca conducerea ţării să facă. Aţi calculat cât aţi pierdut în ultima lună? Înmulţiţi 2 lei la litrajul consumat în fiecare zi. E costisitor, foarte. O bună parte din salariu o dăm dar asta e. Cred nimic nou sub soare şi spre asta mergem cu toate resursele energetice. Pe toţi cred că ne afectează asta, probabil şi alte preţuri o să crească, mai vedem pe parcurs. Evident că nu e bine. O să renunţaţi poate la maşină? S-ar putea şi asta, vedem pe parcurs că vine iarna”.

Potrivit experţilor, principalul motiv pentru care cresc preţurile la benzină şi motorină sunt aşa-zisele cotaţii Platz de pe pieţe internaţionale. Doar operatorii din Republica Moldova au de câştigat.

VIOREL GÎRBU, expert economic: „E cumva straniu că agentul economic care a făcut importul produselor petroliere acum 2 săptămâni, la un anumit preţ, îl vinde la preţul  maxim care este oferit de către ANRE”.

Experţii spun că suntem acum în punctul maxim al scumpirilor carburanţilor, dar evită să facă prognoze pentru următoarea perioadă.

VIOREL GÎRBU, expert economic: „Nimeni nu ştia cum vor evolua lucrurile pe viitor. Cert este că preţul petrolului, în funcţie de care se stabilesc cotaţiile platz, este pe un trend ascendent, dar nu foarte pronunţat. Acest lucru ne duce cu gândul că preţurile combustibilului, derivatele produselor din petrol, ar trebui să se stabilizeze”.

Din luna septembrie, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică stabileşte zilnic preţurile plafon de comercializare cu amănuntul a benzinei de 95 şi a motorinei standard. Modificările la Legea cu privire la piaţa produselor petroliere au fost făcute de către deputaţii PAS. Potrivit lor, aceasta este o soluţie temporară şi urmează să propună o altă lege mai complexă. Ulterior, cei de la PAS au anunţat că urmează comasarea ANRE şi a Consiliului Concurenţei într-o singură instituţie care să fie mai eficientă.
Similare
RECOMANDĂRI