Octavian Armaşu propune Parlamentului o candidatură pentru funcţia de viceguvernator al BNM
Sursa foto:bnm.md Vizualizari:

Octavian Armaşu propune Parlamentului o candidatură pentru funcţia de viceguvernator al BNM

După demisia Cristinei Harea, Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Octavian Armaşu, a propus parlamentului candidatura lui Alexandru Savva pentru funcţia de viceguvernator. La selectarea acestuia s-a ţinut cont de criteriile stabilite în Legea cu privire la BNM: integritate profesională, o bună reputaţie, experienţă bogată în domeniul financiar etc, se spune într-un comunicat al BNM.

„Este prioritar ca în această funcţie să vină un profesionist, un om care să respecte şi să promoveze valorile băncii centrale, să fie o persoană integră, fără afiliere politică. Or Alexandru Savva corespunde în totalitate acestor criterii, participând în ultimii ani la modernizarea pieţei financiare din Republica Moldova. Sper că deputaţii vor susţine această candidatură, deoarece este important ca BNM să rămână o instituţie independentă şi să continue reformele”, afirmă şeful băncii centrale.

Alexandru Savva este specialist în domeniul pieţei financiare, cu o experienţă de muncă de peste 18 ani. Şi-a început activitatea profesională în 2001, în cadrul Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, unde a deţinut consecutiv funcţiile de şef al secţiei acte normative şi consilier al preşedintelui.

Începând cu 2008, a condus activitatea Centrului financiar-bancar al Asociaţiei Băncilor din Moldova. A activat în cadrul Băncii Naţionale a Moldovei, fiind responsabil de implementarea unei reforme extinse a infrastructurii post-tranzacţionare a instrumentelor financiare. În 2018 a fost numit director al Depozitarului Central Unic al Valorilor Mobiliare – singura instituţie din ţară, care efectuează operaţiuni de evidenţă şi decontare a valorilor mobiliare de stat, instrumentelor Băncii Naţionale şi instrumentelor corporative.

Pe parcursul carierei sale, Alexandru Savva a participat în diverse programe în domeniul financiar, implementate cu suportul Băncii Mondiale şi Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională şi alte entităţi internaţionale. Dispune de o vastă experienţă în domeniul reglementării financiare. Este autor şi coautor a diverse acte normative, studii şi publicaţii specializate, între care Legea privind piaţa de capital, Legea cu privire la depozitarul central unic al valorilor mobiliare şi alte reglementări aplicabile instituţiilor financiare. Are studii de doctor în finanţe (ASEM, 2013-2014), precum şi două masterate: drept economic (ASEM, 2007-2008) şi reglementare financiară (Marea Britanie, 2016-2017).

Similare
RECOMANDĂRI