Pachetul de legi privind digitalizarea economiei, va revoluţiona modul de interacţiune a statului
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Pachetul de legi privind digitalizarea economiei, va revoluţiona modul de interacţiune a statului

Pachetul de legi cu privire la digitalizarea economiei elaborat cu suportul specialiştiilor din domeniul public şi privat, va revoluţiona modul de interacţiune a statului cu antreprenorii, a anunţat Iurie Ţurcanu, Vicepremier pentru digitalizare.

"Este un început bun de transformare digitală a economie, beneficiile căreia le vom resimţi fiecare. Anumite măsuri din partea statului, considerate excesive în raport cu mediul de afaceri au fost excluse, îmbunătăţite, optimizate şi bazate pe tehnologie. Aceste transformări se referă inclusiv la cetăţenii din diaspora, pentru care interacţiunea online este cea mai sigură, mai accesibilă şi mai operativă cale de legătură cu noi, cei de acasă. Vom educa societatea să consume prioritar servicii online şi vom obliga instituţiile antrenate în prestarea serviciilor să accepte documentele în format electronic, aşa cum prevede legea”, a declarat vicepremierul, în cadrul Clubului de presă pentru transformare digitală, notează mold-street.com.

Avantajele digitalizării

La rândul său, Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu a enumerat priorităţile ministerului pentru perioada următoare.

„Acţiunile întreprinse de Guvern, printre care pachetul legislativ digital 1.0, deschid oportunităţi pentru digitalizarea societăţii, aspect care a rămas parţial în umbră din cauza crizelor cu care ne confruntăm în prezent.

Agenţii economici deja au posibilitatea să-şi înregistreze şi gestioneze afacerea de la distanţă, iar în relaţiile de muncă nu mai sunt nevoiţi să prezinte acte semnate olograf. Avantajul-cheie al ţării noastre în trecerea către economia digitală îl reprezintă industria IT bine dezvoltată, care contribuie deja cu 3.5% la formarea PIB, şi care are un trend de creştere accelerat în ultimii ani", a precizat ministrul.

Astfel în 2020 exporturile IT au ajuns la 258,47 milioane dolari, iar industria IT contribuie deja cu 3.5% la formarea PIB.

Sergiu Gaibu a mai menţionat faptul că printre direcţiile la care se lucrează sunt susţinerea startup-urilor şi a inovaţiilor, dar şi dezvoltarea comerţului electronic "pentru a ajunge din urmă ţările din regiune”.

Serviciul de livrare MDelivery şi noua semnătură digitală mobilă MobiSign

Între noutăţile digitale anunţate de Olga Tumuruc, şefa Agenţiei de Guvernare Electronică, se numără lansarea în curând a unui serviciu guvernamental electronic de livrare MDelivery, noua semnătură digitală mobilă MobiSign şi o nouă platformă de accesare electronică a anumitor servicii de stat.

La fel ea a menţionat şi împuternicirile la distanţă şi alte soluţii digitale la care se lucrează în prezent şi care duc la crearea unui mediu de business favorabil, oferă un cadru sustenabil economiei, aduc valoare adaugată antreprenoriatului şi sporesc competitivitatea ţării prin interacţiuni digitale mult mai transparente, mai operative şi mai în pas cu standardele internaţionale şi cu cerinţele dictate de timp.

În acelaşi context, Olga Tumuruc a îndemnat reprezentanţii businessului să utilizeze Portalul guvernamental al cetăţeanului şi antreprenorului (MCabinet), precizând că această platformă este una sigură, iar antreprenorii trebuie să aibă încredere în datele procesate prin intermediul acestui portal, în care accesul se face doar în baza cheii electronice.

Similare
RECOMANDĂRI