Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Pandemia de COVID 19 a dus în jos economia Republicii Moldova, în luna martie. Ce spun experţii economici

Biroul Naţional de Statistică a prezentat datele în activitatea de comerţ exterior pentru luna martie. Am exportat cu 18% mai puţin faţă de anul trecut, iar traficul în transportul de pasageri s-a înjumătăţit. Experţii susţin că datele pentru lunile viitoare vor fi şi mai alarmante. Suntem pe minus nu doar la exporturi, ci şi la încasările bugetare. Avem deja un decalaj de aproape 2 miliarde de lei, iar tendinţa de micşorare va continua.

În luna martie am exportortat marfă de 210 milioane dolari, cu 14,3% mai puţin, faţă de luna precedentă şi cu 18,3% mai puţin comparativ cu luna martie a anului trecut. Valori negative au şi importurile. Am importat cu 6% mai puţin faţă de martie 2019.

IMPORT-EXPORT, MARTIE 2019 - 2020

Exporturile de mărfuri: -18,3%
Importurile de mărfuri: -6,1%
Pasageri transportaţi: -49,6%
Volumul mărfurilor transportate: -14,9%
Sursa: http://BNS.md

Diminuarea exporturilor va afecta mult industria uşoară. Experţii economici spun că pandemia ne va arunca cu 7 ani în urmă şi vom reveni la valorile de export din 2013.

„La noi textilele toate merg la export pe piaţa internă nu se vinde practic nimic, automotive la fel totul merge la export nimic nu se vinde pe piaţa noastră. Aici cel mai grav ce poate să se întâmple e că cei 15/20 de mii de oameni care lucrează în companii vor avea salariu mai mic sau compania îi va trimite in concediu. Să luăm industria vinicolă, deoarece aici situaţia e cea mai gravă, deoarece tot lanţul valoric este în R. Moldova. Lipsa exporturilor loveşte în companiile vinicole şi loveşte în oamenii care lucrează in aceste companii şi loveşte în miile de agricultori care produc struguri pentru companiile vinicole”, a spus  VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic.

O redresare poate veni doar dacă ţările din Uniunea Europeană vor continua să importe mărfuri din Republica Moldova.

„Cea ce ne-a salvat în ultimii 5 ani de zile sunt exporturile spre UE şi în special spre România practic România a fost colacul de salvare a exporturilor moldoveneşti deci ţara care ne-a asigurat o treime din creşterea de exporturi este România”, a spus VEACESLAV IONIŢĂ.
 
Prim-ministrul Republicii Moldova a prezentat astăzi şi situaţia încasărilor la bugetul de stat în perioada stării de urgenţă. Dacă până la impunerea măsurilor de restricţie aveam +160% încasări, la începutul lunii mai bugetul înregistra - 210% din valorile planificate.

„Pe toată perioada avem -735 la 14 mai, deşi la 142 martie avem +900 deci întelegeţi că acest decalaj a fost mai multe 1,7 miliarde de lei. Vă asigur că la celelalte componente din bugetul de stat situaţia este un pic mai bună dar oricum nu este fericită”, a declarat Ion Chicu.

Experţii susţin că încasările la buget sunt dependente de cheltuielile populaţiei. Micşorarea acestora demonstrează că oamenii au mai puţini bani şi unii chiar şi-au pierdut locul de muncă.

„1,7 miliarde de lei este doar începutul veniturile bugetare din nefericire pentru noi toţi vor continua să scadă şi în următoarele luni şi vom avea o reducere esenţială a veniturilor comparativ cu ce s-a planificat esenţial dacă scăpăm cu vo 7/ 9 miliarde de lei va trebui să ne bucurăm”, a spus VEACESLAV IONIŢĂ.
Similare
RECOMANDĂRI