Preţul nucilor ar putea să fie unul mai mare decât anul trecut
Sursa foto:Foto simbol/modernbuyer.ro Vizualizari:

Preţul nucilor ar putea să fie unul mai mare decât anul trecut

Preţul nucilor ar putea să fie unul mai mare, comparativ cu anul precedent. Declaraţia a fost făcută de Oleg Tîrsînă, preşedintele Uniunii Asociaţiilor Producătorilor de Culturi Nucifere.

„Companiile de consultanţă care analizează tendinţele pieţei globale de nuci comunică că, Statele Unite şi-au vândut foarte bine stocurile din anul precedent. Şi Chili, care produce anual 130-140 de mii de tone şi este un actor important la fel, şi-a vândut foarte bine producţia nuciferă la preţuri destul de interesante. Noua recoltă se aşteaptă că se va comercializa cu preţuri ceva mai mari decât în anul precedent. Observăm o ameliorare pe piaţa internaţională de nuci şi miez de nucă. Evident, trăind într-o economie globalizată, tot ce înseamnă nuci şi miez de nucă din Moldova, care în proporţie de 95-96% sunt exportate, suntem direct afectaţi de ceea ce se întâmplă pe piaţa externă. Aştept ca în toamnă, preţurile să fie ceva mai bune faţă de anul trecut, dar asta va depinde şi de noi, pentru că dacă vom face aceleaşi greşeli pe care le-am făcut anul trecut, nu vom avea preţuri mai mari. Aceasta presupune că după recoltare trebuie să ne asigurăm că nucile vor fi supuse unor operaţiuni post-recoltare corespunzătoare. Adică vor fi spălate, dar în special uscate adecvat”, a precizat Oleg Tîrsînă pentru Agrobiznes.

Totodată, preşedintele Uniunii susţine că tehnologia care este practicată în prezent de producătorii de nuci în livezi este una cam rudimentară.

În cadrul Conferinţei de vară a nucicultorilor din Republica Moldova, expertul francez Pascal Gouget, a enumerat mai mule aspecte care ar trebui să fie respectate de producătorii R. Moldova pentru a obţine nuci de calitate.

Săptămâna trecută, Uniunea Asociaţiilor Producătorilor de Culturi Nucifere a organizat Conferinţa de vară a nucicultorilor din Republica Moldova, în cadrul căreia s-au abordat mai multe subiecte printre care noutăţile sectorului, soiurile adaptabile condiţiilor climatice din R. Moldova, fertilizarea şi lupta cu dăunătorii, dar şi situaţia de pe pieţele externe a nucilor.

Similare
RECOMANDĂRI