Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Problemele agricultorilor vor fi discutate de deputaţi abia când vor fi identificate sursele financiare necesare pentru despăgubirea celor afectaţi de secetă

Parlamentul Republicii Moldova se va întruni într-o şedinţă extraordinară pentru a discuta problemele agricultorilor abia când vor fi identificate sursele financiare necesare pentru a-i despăgubi pe cei afectaţi de seceta severă din acest an. Aceasta este poziţia coaliţiei de guvernare PSRM – PD, în urma şedinţei avute cu reprezentanţii opoziţiei. De cealaltă parte, reprezentanţii PAS şi PPDA cer guvernării să nu amâne problemele, să fie convocată de urgenţă şedinţa extraordinară, şi să fie institută stare de urgenţă în agricultură.

La discuţii pe tema agriculturii au participat socialiştii, democraţii, reprezentanţii PAS şi PPDA. Deputaţii grupurilor Candu şi Şor au fost excluşi de la dialog. Guvernarea spune că s-a decis constituirea unui grup de lucru care să analizeze situaţia din agricultură pe platforma parlamentară. Abia după ce reprezentanţii grupului de lucru vor identifica soluţii pentru agricultori, ar urma să fie convocată şi şedinţa extraordinară a legislativului.

„Noi credem că trebuie să convocăm parlamentul, dar acest grup de lucru trebuie să ne pună pe masă un proiect de decizie, proiect coordonat cu instituţiile specializate. Şi atunci ne vom pronunţa pentru convocarea biroului permanent şi biroul trebuie să convoace parlamentul.
Într-un gând cu democraţii sunt şi socialiştii”, a declarat DUMITRU DIACOV, deputat PDM.

„PSRM este azi mai reticent faţă de convocarea şedinţei parlamentului de dragul convocării, noi trebuie să furnizăm rezultate şi acele show-uri de prost gust pe care le-am văzut la ultimele şedinţe ale parlamentului , ele nu au furnizat rezultate pentru cetăţeni”, a spus VLAD BATRÂNCEA, deputat PSRM.

De cealaltă parte, opoziţia insistă pe convocarea şedinţei parlamentului şi a instituirii stării de urgenţă în agricultură.

„În mare parte deciziile ţin de parlament, că vorbim de modificarea legii bugetului, pentru compensarea pierderilor, că vorbim de instrumentul decretării stării de urgenţă, la fel, ţine de parlament. 04.44 de aceea noi vom insista ca în cel târziu 7 zile parlamentul să fie convocat”, a spus IGOR GROSU, deputat PAS.

„Noi am venit cu 3 soluţii, să majorăm fondul de subvenţionare şi de unde să luăm bani, să declarăm stare de urgenţă şi să instituim vacanţa fiscală. Nu vom accepta tărăgănarea, dacă azi mâine vedem că nu este posibil de găsit limbă comună cu Guvernul, noi mai departe colectăm semnăturile pentru convocarea şedinţei”, a declarat  ALEXANDRU SLUSARI, deputat PPDA.

Pentru a depăşi criza din agricultură, Guvernul a decis alocarea a 300 milioane de lei fermierilor. Dintre acestea, 100 de milioane sunt alocate din Fondul de Subvenţionare a Agriculturii, iar 200 - din Fondul de Intervenţii a Guvernului. Agricultorii spun însă că ajutorul este mult prea mic în raport cu prejudiciile enorme pe care le suportă din cauza secetei severe din acest an.
 
Similare
RECOMANDĂRI