Proiect pentru 2021: Taxa pentru drumuri, inclusă în acciza la produsele petroliere
Sursa foto:foto simbol Vizualizari:

Proiect pentru 2021: Taxa pentru drumuri, inclusă în acciza la produsele petroliere

Ministerul Finanţelor a publicat proiectul politicii fiscale şi vamale pentru 2021, care include, printre altele, modificarea mecanismului actual de achitare a taxei pentru drumuri de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova prin includerea acestei taxe în acciza la produsele petroliere.

Potrivit autorităţilor, măsura are drept scop o impozitare proporţională a cetăţenilor care folosesc drumurilor R. Moldova, în funcţie de cât parcurge fiecare cetăţean în parte, astfel, fiind implementat un mecanism echitabil de impozitare a posesorilor de mijloace de transport înmatriculate în R. Moldova.

Anterior, experţii spuneau că agricolutorii vor fi cei mai defavorizaţi în urma adoptării unei astfel de măsuri.

Date statistice oferite de Ministerul Finanţelor (anul 2019):

Cantitatea de benzină importata – 221 mil. litri
Cantitatea de motorină importata – 706 mil. litri
Încasări taxa rutieră (mijloace de transport înmatriculate şi neînmatriculate) - 938 mil. lei
 

Ministerul Finanţelor solicită prezentarea propunerilor la adresa electronică: [email protected] până la data de 15 octombrie 2020, cu subiectul „Propunere – politica fiscală şi vamală 2021”.

Urmare a recepţionării şi examinării tuturor propunerilor de politici la documentul privind măsurile de politică fiscală şi vamală pentru anul 2021, Ministerul Finanţelor va definitiva şi prezenta pentru consultări public proiectul de lege, ulterior transmis Guvernului spre aprobare şi respectiv Parlamentului spre adoptare.

Similare
RECOMANDĂRI