Raport BNM. Activele oficiale de rezervă au crescut în luna noiembrie 2019
Vizualizari:

Raport BNM. Activele oficiale de rezervă au crescut în luna noiembrie 2019

Activele oficiale de rezervă au constituit, la sfârşitul lunii noiembrie, 3 055,54 milioane de dolari. Cifra este în creştere cu 41,51 milioane în comparaţie cu 31 octombrie, când acestea au însumat 3 014,03 milioane de dolari.

Într-un raport al BNM se arată că majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de înregistrarea unor granturi pentru suport bugetar în favoarea Ministerului Finanţelor din partea Comisiei Europene, în numele UE – 38,62 milioane de dolari SUA. Cifra reprezintă echivalentul a 34,85 milioane de euro, dintre care 10,00 milioane constituie prima tranşă a componentei de grant în cadrul programului de asistenţă macro-financiară.

De asemenea, majorarea a fost determinată de intervenţiile nete de procurare de valută pe piaţa internă – 11,00 milioane de dolari, precum şi de intrările nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licenţiate – 4,79 milioane de dolari. Este vorba şi despre veniturile de la gestionarea rezervelor valutare – 3,83 milioane de dolari, dar despre înregistrarea creditelor şi a granturilor în favoarea Ministerului Finanţelor pentru proiecte investiţionale – 3,16 milioane de dolari etc.

Totodată, pe parcursul perioadei de raportare, diminuarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de plăţile Ministerului Finanţelor –  8,16 milioane de dolari. De deprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA – 6,40 milioane de dolari, dar şi de plăţile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova – 5,14 milioane de dolari. Este vorba şi despre reevaluarea valorilor mobiliare menţinute în portofoliul de investiţii – 0,55 milioane de dolari şi despre ieşirile nete din contul Directoratului Liniei de Credit – 0,17 milioane de dolari.
Similare
RECOMANDĂRI