Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Scădere dramatică pe Wall Street. Efecte în toată lumea

Indicele bursei americane Dow Jones a înregistrat o scădere de 4,6%, cea mai mare din ultimii ani. Toţi indicii bursieri de pe piaţa americană sunt în recul, iar acţiunile companiilor au scăzut puternic.

Investitorii vând pentru că se aşteaptă la creşteri de dobânzi determinate de majorarea inflaţiei. Fenomenul este antrenat de mărirea salariilor şi de scăderea accentuată a ratei şomajului.

Dow Jones Industrial Average şi S&P 500 Index au înregistrat în timpul şedinţei de tranzacţionare de luni cel mai semnificativ declin din 2011. Investitorii estimează că Rezerva Federală a SUA (Fed) va fi nevoită să majoreze rapid dobânzile după ce randamentul la obligaţiunile de stat pe 10 ani a atins cea mai ridicată valoare din ultimii 4 ani, transmit agenţiile internaţionale, preluate de Agerpres.

Turbulenţele au coincis cu instalarea noului preşedinte al Fed, Jerome Powell, care a dat asigurări că sistemul financiar american este "mai solid şi mai rezistent" decât înainte de criza financiară globală.

Efectele se resimt în toată lumea. Pieţele asiatice au deschis în scădere. Indicele Hang Seng al Bursei din Hong Kong şi indicele Shanghai Composite Index al Bursei din Shanghai au înregistrat un declin de 3,24%, respectiv de 2%, în timp ce indicele principal Nikkei-225 al Bursei japoneze a scăzut cu 5,26%, la 21.487,87 puncte.

În Australia, indicele S&P/ASX200 s-a depreciat cu 2,74% în prima oră a şedinţei de tranzacţionare de marţi.

Indicele MSCI, care monitorizează pieţele din regiunea Asia-Pacific, cu excepţia Japoniei, a înregistrat un declin de 2%, cel mai semnificativ din 2016.

"Este o îndelung aşteptată corecţie, determinată de temerile investitorilor că Rezerva Federală a SUA va fi nevoită să majoreze rapid dobânzile. Declinul ar putea continua o perioadă, până când valoarea acţiunilor va ajunge la un nivel relativ atractiv", a explicat Ben Kwong, analist în Hong Kong. 

"Apreciem ca normală valoarea vânzărilor la burse, dar viteza cu care se realizează nu este normală", a apreciat Michael Purves, analist la Weeden & Co, New York.

Similare
RECOMANDĂRI