Scenariile economiştilor pentru 2021: Recesiune, scăderea PIB-ului şi venituri mai mici
Sursa foto:diez.md Vizualizari:

Scenariile economiştilor pentru 2021: Recesiune, scăderea PIB-ului şi venituri mai mici

Seceta şi pandemia de COVID-19 va aduce Republicii Moldova în 2021 scăderea cifrei investiţionale, o recesiune economică semnificativă, scăderea produsului intern brut şi a salariilor.

Totodată, unele companii, în special din domeniul HoReCa, ar putea intra în insolvenţă. Opinia aparţine expertului economic Adrian Lupuşor, notează IPN.

„Economia Republicii Moldova nu parcurge cea mai fericită perioadă. Noi anticipăm că pandemia, în paralel cu seceta, suprapunerea celor două crize va genera o recesiune economică mult mai gravă decât cea din 2009. Vorbim despre un impact economic substanţial. Produsul intern brut, conform scenariului de bază, care este unul destul de conservativ, ar putea scade cu 7,5% la sută”, a declarat reprezentantul Expert-Grup în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8.

În opinia analistului economic, viitoarea recesiune va lovi în persoanele cu venituri reduse, clasa medie şi joasă, care este formată din persoanele care beneficiază de prestaţii sociale, situaţia lor va rămâne la fel de proastă. Adrian Lupuşor susţine că pandemia de COVID şi seceta au lovit în veniturile salariaţiilor care au salarii mici, activează în sectorul informal, agricol, construcţii şi transport.

„Veniturile din salarii anticipăm să scadă cu 8% în termeni reali. Unii ar putea avea reduceri şi mai puternice. Pe lângă aceasta, va fi afectat apetitul investiţional, dorinţa investitorilor să investească. Aici există riscuri pe termen mediu. Anticipăm că activitatea se va comprima cu 15%. Anul viitor se vor reduce investiţiile în capital fix, în echipamente, utilaje. Aceasta va agrava competitivitatea ţării”, a adăugat expertul.

Fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa, afirmă că prognozele pentru anul 2021 ar putea fi mult mai negative. Astfel, Republica Moldova ar putea înregistra o descreştere economică între 8% - 12%, ceea ce reprezintă un record pentru ţară.

„Am intrat în pandemie total nepregătiţi, fără capacităţi de a mobiliza resurse necesare, nu doar financiare, dar şi materiale, chiar şi umane. Am făcut risipă de resurse umane. Ne-am jucat cu oamenii care iniţial erau foarte motivaţi să facă faţa acestei pandemii. Aşa s-a întâmplat cu resursele umane, cu resursele materiale. Ne-am bătut joc şi de resursele financiare. Lucrurile respective au agravat situaţia ce ţine de gestionarea şi minimalizarea cheltuielilor şi costurilor pentru combaterea efectelor pandemiei”, a menţionat Veaceslav Negruţa.

În viitoarea criză care va afecta un număr mare de cetăţeni, Adrian Lupuşor recomandă populaţiei să se informeze din surse diverse, să filtreze informaţiile şi să ia decizii informate în baza unor scenarii pesimiste.

Similare
RECOMANDĂRI