Sergiu Gaibu: Cu fiecare zi în care nu se face nimic pentru recuperarea banilor din frauda bancară, scade probabilitatea ca banii să mai fie găsiţi
Sursa foto:ipn.md Vizualizari:

Sergiu Gaibu: Cu fiecare zi în care nu se face nimic pentru recuperarea banilor din frauda bancară, scade probabilitatea ca banii să mai fie găsiţi

Cu fiecare zi în care nu se face nimic pentru recuperarea banilor din frauda bancară, scade probabilitatea ca banii aceştia să mai fie găsiţi. Se va ajunge la momentul în care contribuabilii vor trebui plătească şi dobândă deja majorată a creditului acordat de Banca Naţională (BNM) pentru acoperirea fraudei bancare. Declaraţiile au fost făcute de expertul economic Sergiu Gaibu.

„Nu este exclus că va trebui să recuperăm nu doar creditul acesta, cele 14 miliarde de lei, minus 2,5 miliarde care au fost recuperate din activele vândute, dar şi o dobândă care poate să ajungă cumulativ până la 20 de miliarde de lei, ceea ce este, evident, indezirabil pentru Republica Moldova”, a declarat Sergiu Gaibu în platoul postului public Moldova 1, transmite IPN.

Potrivit lui, raportul Kroll II, care a fost publicat ieri, este o analiză tehnico-financiară care are ca scop evaluarea fluxurilor anume din punct de vedere financiar. „Partea proastă este că, până la urmă, nu s-a obţinut niciun rezultat. Chiar şi cu existenţa informaţiei privind aceste scheme suficient de detaliate, cu date, cu probe, cu interviuri care au fost efectuate, cu fişiere care au fost puse la dispoziţie, analiza IP a adreselor de pe care au fost efectuate transferurile prin intermediul internet banking-urilor. A fost făcută o analiză de pe care, în continuare, procurorii trebuie să solicite probele, să le anexeze la dosar şi să meargă în instanţă”, afirmă expertul.

Sergiu Gaibu susţine că scopul publicării raportului Kroll II nu a fost ca să arate implicarea unor politicieni în frauda bancară. Totodată, expertul spune că pot fi scoase anumite concluzii din aspectele tehnice care se află în raport.

Comentatorul politic Corneliu Ciurea spune că marea aşteptare a cetăţenilor a fost să afle cine a beneficiat de frauda bancară, însă acest raport Kroll II nu oferă răspuns la această întrebare. „Din punct de vedere politic raportul este prea puţin relevant, dar în acelaşi timp, permite în continuare lansarea a tot felul de manipulări şi dezinformări pentru că, în absenţa unor informaţii clare, toată lumea este în drept să acuze pe oricine de faptul că sunt implicaţi”, afirmă comentatorul.

Potrivit lui, acest raport Kroll II are mai curând menirea să amplifice discuţiile legate de conspiraţiile politice. „Nu lămureşte situaţia şi nu ne oferă o viziune clară cu privire la implicarea factorului politic în aceste scheme”, spune Corneliu Ciurea.

Ieri, a fost publicat cel de-al doilea raport Kroll 2 privind analiza cauzei, în limba engleză, care până acum a fost tăinuit public.

Similare
RECOMANDĂRI