Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Sistemul Pergola creşte productivitatea şi calitatea strugurilor de masa

Calitate, cantitate şi eficienţă. Sunt doar câteva dintre beneficiile sistemului inovativ de creştere a viţei de vie - Pergola. Tehnologia modernă a fost implementată cu succes de câţiva agricultori din Republica Moldova. Pe lângă o recoltă de trei ori mai bogată, viticultorii au obţinut struguri mai mari şi mai dulci.

Acum trei ani, după o vizită de lucru în Italia, agricultorul Ion Vieru din Micleşti a decis să implementeze acasă sistemul de creştere a viţei de vie Pergola.

"Este mai uşor din toate punctele de vedere şi recoltarea, şi calitatea se păstrează, nu este afectat de soare, chiar şi de ploi. Curenţii de aer care circulă îi permit să păstreze într-o calitate mai bună", spune agricultorul.

Ion Vieru este unul dintre cei patru beneficiari ai proiectului Agricultura Performată în Moldova care au primit granturi pentru iniţiarea unor plantaţii demonstrative Pergola. Este un sistem inovativ care ar putea reforma sectorul viticol.

"La acest sistem putem să avem o recoltă mai mare, de trei ori mai mare decât în mod obişnuit. Deci dacă în mod obişnuit avem 13-15 de tone la ha, în sistemul Pergola avem 40-45 de tone de struguri calitativi. Un alt aspect este calitatea strugurilor este de 95%", a menţionat Andrei Botezatu, specialist, Proiectul Agricultura Performantă în Moldova, USAID.

Din 2015, Ion Vieru a reuşit să restructureze aproape trei hectare din plantaţie, dar extinderea va continua şi anul viitor. Acum plantaţia este asemnea unor coridoare verzi, presărate cu struguri de masa albi şi roşii. Prin urmare, strugurii se prelucrează şi se culeg mai repede decât într-o vie tradiţională.

Singurul dezavantaj al acestui sistem sunt investiţiile iniţiale, care pot ajunge la 600 mii de lei pentru un hectar. Adoptarea acestuia permite totuşi penetrarea mai multor pieţe, inclusiv europene.

Cu regret, vremea rea din septembrie a cam ştirbit din optimismul prognozelelor pentru acest an. Ploaia a afectat o mare parte din recolta. De aceea agricultorul preconizează să-şi fortifice plantaţiile: "Anul ăsta cred că a fost cel mai drastic în republică", spune Ion Vieru.

O soluţie ar fi subvenţiile oferite, în premieră, de stat pentru sistemele moderne de suporturi în plantaţiile viticole tinere.

Pentru a demonstra beneficicile sistemelor Pergola şi Gable, proiectul USAID, Agricultura Performantă în Moldova a oferit patru granturi în valoare totală de peste 159 mii dolari. Cei patru câştigători au investit adiţional alte 200 de mii de dolari în implementarea tehnologiiilor moderne
Similare
RECOMANDĂRI