Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Tariful la energia electrică ar urma să scadă. Unul din cei mai mari furnizori a solicitat ANRE ajustarea preţurilor pentru furnizarea energiei electrice pentru anul 2020

Tariful la energia electrică ar urma să scadă cu 5.7% pentru consumatorii casnici şi cu aproape 10% pentru cei industriali. Unul din cei mai mari furnizori a solicitat Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică ajustarea preţurilor pentru furnizarea energiei electrice pentru anul 2020.

Dacă dosarul prezentat de furnizor va fi complet, în scurt timp acesta va fi analizat şi ulterior va fi luată o decizie de către ANRE.

GALINA SANDUŢA, şef, Serviciul Comunicare ANRE: "Conform metodologie agenţia are la dispoziţie 180 de zile, respectiv specialităţii din cadrul agenţiei  în aceste 180 de zile vor face calculele dar asta nu înseamnă exact 180 de zile. Dacă informaţia dată de Prime Energy este o informaţie completă poate fi mult mai devreme". 

Compania furnizoare susţine că la stabilirea preţului au contribuit mai mulţi factori: scăderea preţului de achiziţie a energie, tarifele pentru serviciile de transport şi distribuţie, precum şi indicatorii macroeconomici ai inflaţiei şi ai cursului de schimb. Premier Energy a constat că în 2020, volumul energiei electrice furnizată a fost în scădere cu 7,2% faţă de anul 2019, ca urmare a pandemiei covid-19. Dacă cererea de la ANRE va fi aprobată, reducereapentru consumatorii casnici va fi de  5,7%, iar pentru pentru cei de 9,6%. 

PROPUNERI DE REDUCERE A TARIFULUI 

Pentru consumatorii casnici 
reducere de - 5,7% - de la 189 bani/kWh până la 178,24 bani /kWh

Pentru consumatorii industriali 
reducere de  9,6% - de la 153 bani/kWh la 138,37 bani/kWh 

Ultima micşoarele de tarif în Republica Moldova a avut loc în luna martie. ANRE a micşorat preţul pentru compania "Termoelectrica" care asigură distribuţia pe 15% din teritoriu. Prime Energy este însă cel mai mare operator de pe piaţă şi prestează servicii de furnizare a energiei electrică pentru circa 70% din locuitorii Republicii Moldova. 
Similare
RECOMANDĂRI