Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

UE, una dintre principalele destinaţii de export pentru produsele din regiunea transnistreană

Economia regiunii transnistrene rezistă datorită Uniunii Europene. În prima jumătate a acestui an, exporturle de mărfuri din regiunea transnistreană au crescut cu 40%, în comparaţie ce aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit site-ului mold-street.com, această evoluţie se datorează creşterii cu peste 75 la sută a exporturilor în ţările Uniunii Europene. În schimb, cota de export în Federaţia Rusă este de doar 9%. 

Datele publicate de administraţia de la Tiraspol arată că în primul semestru al acestui an, valoarea exporturilur operate din stânga Nistrului a fost de aproape 400 de milioane de dolari. Iar Uniunea Europeană a fost una dintre principalele destinaţii pentru produsele din regiunea transnistreană. Totuşi, cele mai multe mărfuri, în valoare de aproape 130 de milioane de dolari, au fost exportate pe malul drept al Nistrului, pe teritoriul controlat de autorităţile legitime de la Chişinău. Aşadar, Republica Moldova rămâne principala piaţă de desfacere pentru producţia din regiunea separatistă. Urmează statele europene: Polonia cu 59 de milioane de dolari şi România cu o cotă de peste 47 de milioane de dolari. Abia pe locul 4 se găseşte Rusia, unde ajung mărfuri în valoare de 35 de milioane de dolari. Alte ţări în care se exportă din regiunea transnistreană sunt Ucraina, Italia, Mali, Serbia, Ungaria şi Belarus.

DESTINAŢIA EXPORTURILOR DIN STÂNGA NISTRULUI
Republica Moldova: 129,8 mln $
Polonia: 59 mln $
România: 47,1 mln $
Rusia: 35,5 mln $
Ucraina: 33,9 mln $
Italia: 14,8 mln $
Mali: 12,8 mln $
Serbia: 9 mln $
Ungaria: 6 mln $
Belarus: 1,7 mln $

Principala marfă exportată din regiunea transnistreană sunt metalele şi articolele din metal. Valoarea exporturilor în primul semestru al anului a fost de 215 milioane de dolari. O cotă importantă îi revine şi exportului de energie, în valoare de 77 de milioane de dolari. Producătorii din stânga Nistrului mai exportă produse alimentare, materiale şi articole textile, produse minerale, construcţie de maşini.

MARFA EXPORTATĂ DIN STÂNGA NISTRULUI
Metale: 54%
Agenţi energetici: 19%
Produse alimentare: 9%
Materiale textile: 4%
Articole textile: 4%

Datele prezentate de aşa-numitele autorităţi de la Tiraspol mai arată că în prima jumătate a anului 2021, au fost importate bunuri în valoare de 629 de dolari, în creştere cu 22,8%.
Similare
RECOMANDĂRI