Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un deputat cere Procuraturii Generale şi CNA să verifice cum sunt cheltuiţi banii publici în UTA Găgăuzia

Un deputat din Parlamentul de la Chişinău cere Procuraturii Generale şi Centrului Naţional Anticorupţie să verifice cum sunt cheltuiţi banii publici în Găgăuzia. Democratul Corneliu Dudnic o acuză pe başcanul autonomiei, Irina Vlah, că a făcut economie la educaţie şi în domeniul social, ca să poată cheltui banii în alte scopuri. Irina Vlah nu a comentat aceste acuzaţii.

Din 2015, de când Irina Vlah este başcanul Găgăziei, banii publici sunt administraţi prost. Asta spune deputatul PD, Corneliu Dudnic, care arată că banii destinaţi domeniilor-cheie din autonomie nu sunt cheltuiţi, tocmai pentru că administraţia de acolo ar avea intenţia să-i investească în altceva. Dudnic mai spune că, tot sub conducerea Irinei Vlah, au fost schimbaţi 33 de şefi de întreprinderi.
 
„În domeniul educaţie nu s-au gestionat 27,6 milioane de lei din 402 milioane de lei pentru 2017. Aceştia sunt banii care nu au ajuns în educaţia din Găgăuzia, sunt banii pe care nu i-au primit copiii şi învăţătorii. În domeniul social, nu au ajuns 7,6 milioane de lei din 49 milioane lei, adică 15,2%  din resursele planificate”, spune Dudnic, deputat PD.
 
Irina Vlah a planificat, pentru anul trecut, 123 de milioane de lei pentru întreţinerea aparatului central, adică de două ori mai mult decât fostul başcan, Mihail Formuzal, mai spune Corneliu Dudnic, făcând referire la un raport al Curţii de Conturi.

„La sfârşitul anului 2017, în bugetul Găgăuziei s-a format un profit de 100 de milioane de lei. Asta, în timp ce bugetul total pentru 2017 a fost de 770 de milioane vedeţi că a şaptea parte din buget nu a fost gestionată. Eu cred că acest lucru a fost provocat intenţionat pentru a folosi acest profit în alte scopuri”.
 
Mai mult decât atât, unii angajaţi ar fi primit premii salariale care nu au fost indicate în raport. Curtea de Conturi a mai semnalat cheltuieli umflate pentru transportul de serviciu şi pentru convorbirile telefonice. Bascanul Irina Vlah nu a răspun la telefon pentru a comenta aceste acuzaţii.
Similare
RECOMANDĂRI