Veaceslav Negruţa: Probabilitatea de a mai recupera ceva din jaful bancar este foarte mică
Vizualizari:

Veaceslav Negruţa: Probabilitatea de a mai recupera ceva din jaful bancar este foarte mică

Suma care poate fi recuperată în urma jafului bancar scade de la o zi la alta. Se întâmplă deoarece autorităţile competente de investigarea fraudei au tărăgănat procesele în ultimii cinci ani şi le-au oferit posibilitatea celor implicaţi să şteargă urmele inclusiv prin adoptarea altor legi. „Dacă în evaluarea companiei Kroll se  vorbea de o probabilitatea de 50% - 70% la sută din suma extrasă din sistemul bancar să fie recuperată, azi probabilitatea de a mai recupera ceva este foarte şi foarte mică”, a declarat Veaceslav Negruţa, expert Transparency International Moldova şi ex-ministru al finanţelor în cadrul dezbaterilor publice „De ce a reapărut în prim plan tema jafului bancar?”, organizate de Agenţia de presă IPN.

Veaceslav Negruţa spune că procurorii au avut la îndemână toate dovezile necesare pentru a pune sechestru pe activele celor implicaţi în frauda bancară, lucru care va grăbi o parte din banii furaţi din sistemul bancar.

„Vedem o tărăgănare, ea la fel face parte din frauda admis din partea procurorilor care nu s-au îngrijit să pună sechestru la timpul potrivit când erau suficiente informaţii despre implicare directă. Domnul Stoianoglo în ieşirea publică de luni a spus foarte clar că informaţiile erau pe masa procurorilor de foarte mulţi ani. Respectiv, erau suficiente dovezi, suficiente argumente pentru a impune sechestru. Astfel, prin sechestru şi blocaj urma să se asigure şi recuperabilitatea mijloacelor extrase din sistemul bancar sau, cel puţin, de a grăbi momentul când povara miliardului furat se va reduce şi va fi eliminată de pe umerii oamenilor”, susţine expertul.

Ex-ministrul finanţelor spune că nici până în prezent nu există o claritate în ceea ce priveşte suma extrasă din sistemul bancar moldovenesc. „Procurorii au o misiune destul de complicată, noi nu cunoaştem suma exactă a fraudei şi nici nu mă apuc să mă dau cu părerea vizavi de cifre exacte, din simplul motiv că nimeni nu cunoaşte, decât participanţii şi cei care nemijlocit au extras aceste resurse financiare din sectorul bancar”.

Expertul Transparency International Moldova spune că trebuie efectuată o evaluare a documentelor existente la BNM şi care încă nu au fost distruse, trebuie responsabilizate persoanele care au beneficiat de resurse şi trei, trebuie de creat condiţii de recuperări la ceea ce se mai poate de recuperat.

Dezbaterile „De ce a reapărut în prim plan tema jafului bancar?” sunt ediţia a 136-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundaţia germană Hanns Seidel.

Similare
RECOMANDĂRI