VIDEO. Finanţiştii atrag atenţia că lumea se îndreaptă spre o nouă criză economică globală, care va avea consecinţe catastrofale
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Finanţiştii atrag atenţia că lumea se îndreaptă spre o nouă criză economică globală, care va avea consecinţe catastrofale

"Economia globală se îndreaptă spre o nouă criză". "Anul 2020, anul unei noi crize". "Noua criză economică în 12 luni". Sunt doar câteva dintre titlurile care prezic apocalipsa financiară. Finanţiştii, inclusiv cei de la Fondul Monetar Internaţional, susţin că ne apropiem de o nouă criză, mai mare decât cea de acum 11 ani.




De câteva luni, finanţiştii din întreaga lume vorbesc pe faţă despre o eventuală criză financiară mondială care va avea consecinţe catastrofale. Fostul guvernator al Băncii Angliei, Mervyn King, de exemplu, susţine că cel mai lovit va fi sistemul democratic al economiei de piaţă.

Fosta şefă a Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, acum la conducerea Băncii Centrale Europene, este mai optimistă şi spune că responsabilitatea instituţiei este să menţină stabilitatea euro.

Christine Lagarde: "79% din toate tranzacţiile se fac în bani gheaţă, în bancnote, monede, şi această sumă este doar jumătate din valoarea totală a plăţilor efectuate".

Noua şefă a Fondului Monetar Internaţional, bulgăroaica Kristalina Georgieva, este ceva mai pesimistă. Una dintre priorităţile sale este să minimizeze impactul unei eventuale crize economice.

Kristalina Georgieva, directorul FMI: "Prioritatea mea este ca FMI să îi ajute pe membrii săi să minimizeze riscurile unei crize şi să facă faţă unei situaţii complicate. Totuşi, nu trebuie să pierdem din vedere obiectivele pe termen lung, acelea de a construi economii mai puternice şi să îmbunătăţim nivelul de trai prin politici monetare, fiscale şi structurale solide. Asta putem face. Asta înseamnă să gestionăm probleme ca inechităţile sociale, climatice sau evoluţia rapidă a tehnologiei."

Dincolo de declaraţiile oficiale, există semne că 2020 ar putea fi un an cu probleme din punct de vedere financiar.

Un indicator ar fi şi faptul că 9 ţări importante, ca Germania sau Italia, sunt deja în recesiune şi există temeri cu privire la faptul ca încetinirea creşterii economice la nivel mondial ar putea aduce şi Statele Unite în aceeaşi situaţie.

Situaţia a fost comentată pe larg, în cadrul emisiunii "Lumea Azi", de Cătălin Deacu, jurnalist economic.

 

Similare
RECOMANDĂRI