CCM a respins examinarea sesizărilor privind cauzele ce ţin de deschiderea secţiilor de votare pentru diasporă şi locuitorii din stânga Nistrului
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

CCM a respins examinarea sesizărilor privind cauzele ce ţin de deschiderea secţiilor de votare pentru diasporă şi locuitorii din stânga Nistrului

Curtea Constituţională a declarat inadmisibile sesizările depuse în legătură cu cauzele ce ţin de secţiile de vot din diaspora (Curtea de Apel) şi secţiile de vot din regiunea transnistreană (CSJ) .

sesizările au avut la bază excepţii de neconstituţionalitate ridicate în faţa Curţii Supreme de Justiţie şi în faţa Curţii de Apel Chişinău, în cauze în care au fost contestate, inter alia, Hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 4965 din 5 iunie 2021 cu privire la organizarea secţiilor de votare pentru alegătorii din localităţile din stânga Nistrului (Transnistria), municipiul Bender şi unele localităţi ale raionului Căuşeni şi Hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 4966 din 5 iunie 2021 cu privire la constituirea secţiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Potrivit CCM, excepţiile nu au vizat probleme de substanţă referitoare la numărul efectiv de secţii de votare, ci exclusiv probleme procedurale.

Mai exact, este vorba despre:
- textului „fără respectarea procedurii prealabile” din articolul 72 alin. (3) din Codul electoral;
- cuvântului „Contestaţiile” şi a textului „se examinează în conformitate cu prevederile […] Codului administrativ” din articolul 73 alin. (7) din Codul electoral;
- textului „Instanţa de judecată adoptă şi pronunţă hotărârea în conformitate cu prevederile […] Codului administrativ” din articolul 74 alin. (1) din Codul electoral.

„Din analiza prevederilor legale în materia contenciosului administrativ, Curtea a observat că, în funcţie de întinderea efectelor juridice pe care le produc, actele administrative se clasifică în acte administrative cu caracter normativ şi acte administrative cu caracter individual. Actele administrative cu caracter normativ conţin reglementări impersonale, cu caracter general, care produc efecte erga omnes. Actele administrative cu caracter individual produc, de regulă, efecte faţă de o persoană sau uneori faţă de mai multe persoane, nominalizate expres în cuprinsul acestora”, se arat[ în decizia Curţii Constituţionale. 

În acest sens, Curtea a notat că hotărârile Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea unor secţii de votare nu sunt acte administrative cu caracter individual, ci sunt acte administrative cu caracter normativ. Ele sunt adoptate pentru punerea în aplicare a prevederilor pertinente din Codul electoral, vizează un număr nedeterminat de subiecte şi au un caracter general.

Prin urmare, în cazul contestării unor astfel de hotărâri în instanţa de judecată nu este necesară parcurgerea procedurii prealabile.
 
 
RECOMANDĂRI