CNN: Rusia pregăteşte acte de sabotaj în Ucraina, pentru a justifica o invazie
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

CNN: Rusia pregăteşte acte de sabotaj în Ucraina, pentru a justifica o invazie

Statele Unite au informaţii că Rusia a pregătit un grup de agenţi pentru a desfăşura o operaţiune sub acoperire în estul Ucrainei, în încercarea de a crea un pretext pentru o invazie, relatează CNN, care citează, vineri, sub anonimat, un oficial american, relatează Digi24.ro. Declaraţiile oficialului american intervin în condiţiile în care şi Ministerul ucrainean al Apărării a afirmat, vineri, că serviciile speciale ruseşti pregătesc acte de provocare împotriva forţelor ruseşti din Transnistria, în încercarea de a acuza Ucraina. 

SUA ar avea dovezi că agenţii au fost antrenaţi pentru război urban şi pentru folosirea de explozibili, scopul fiind de a comite acte de sabotaj împotriva înseşi forţelor apropiate Rusiei, notează sursa citată. În acelaşi timp, în mediul online, influencerii ruşi răspândesc tot felul de idei, pregătind terenul pentru o astfel de perspectivă, astfel încât o eventuală invazie rusă în Ucraina să nu ia pe nimeni prin surprindere şi să sune deplin justificată.

Declaraţiile oficialului american intervin în condiţiile în care şi Ministerul ucrainean al Apărării a afirmat, vineri, că serviciile speciale ruseşti pregătesc acte de provocare împotriva forţelor ruseşti din Transnistria, în încercarea de a acuza Ucraina. 

Pe de altă parte, site-urile guvernului din Ucraina au fost ţinta unui „masiv atac cibernetic”, desfăşurat joi seara. Atacul a conţinut un mesaj cu avertismentul: „Temeţi-vă şi aşteptaţi-vă la ce e mai rău”. 

O strategie folosită şi în cazul anexării Crimeei

Şi consilierul pe probleme de securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a făcut aluzie la astfel de scenarii, în care ar fi fabricate pretexte pentru o invazie, joi, în timpul unei întâlniri cu jurnaliştii. „Comunitatea noastră a primit informaţii, care acum sunt considerate mai puţin relevante, potrivit cărora Rusia pregăteşte terenul pentru a avea opţiunea de a fabrica eventual pretextul pentru o invazie”, a declarat Sullivan. „Am văzut o astfel de strategie în 2014. Pregătesc din nou această carte de joc şi vom vedea, administraţia va avea mai multe detalii, pe care le vom împărtăşi cu presa în următoarele 24 de ore, dacă este viabil acest scenariu al creării unui pretext”, a spus Sullivan.

Constatarea serviciilor de informaţii americane vine după o săptămână de întâlniri diplomatice între oficialii ruşi şi occidentali pe tema desfăşurării a zeci de mii de trupe ruse de-a lungul graniţei cu Ucraina. Discuţiile nu s-au soldat cu rezultate, Rusia nu şi-a luat vreun angajament de a detensiona situaţia, iar oficialii americani şi ai NATO au declarat că pretenţiile Moscovei - inclusiv aceea ca NATO să nu accepte niciodată Ucraina în Alianţă - au fost respinse.

Invazie pregătită şi pe reţelele sociale

Oficialul american citat vineri de CNN sub acoperirea anonimatului a declarat că administraţia Biden crede că este posibil ca, în cazul în care diplomaţia nu reuşeşte să îndeplinească obiectivele urmărite de Moscova, Rusia să se pregătească terenul pentru o invazie în Ucraina, „ce ar putea avea drept rezultat încălcări pe scară largă ale drepturilor omului şi crime de război”.

Astfel, armata rusă ar plănui să înceapă aceste activităţi cu câteva săptămâni înainte de o invazie militară, care ar putea să aibă loc undeva între jumătatea lunii ianuarie şi jumătatea lunii februarie”, a spus oficialul. „Am văzut această strategie în 2014 cu Crimeea”, a spus sursa CNN, reluând declaraţiile lui Sullivan.

SUA au constatat, de asemenea, că actorii de influenţă ruşi au început să pregătească publicul rus pentru o intervenţie, a mai spus oficialul. Sunt răspândite şi accentuate idei referitoare inclusiv la o deteriorare a drepturilor omului în Ucraina şi la o agresivitate crescută din partea liderilor ucraineni. „În cursul lunii decembrie, pe reţelele sociale, conţinutul în limba rusă care tratează astfel de subiecte a crescut la o medie de aproape 3.500 de postări pe zi, o creştere de 200 la sută faţă de media zilnică din noiembrie”, a precizat oficialul.

Eşec al diplomaţiei

SUA, NATO şi oficialii europeni au avut întâlniri cu miză mare, în această săptămână, cu oficiali ruşi. Joi, la finalul celor trei întâlniri, ambele părţi au ieşit cu o perspectivă pesimistă. Ministrul adjunct de externe al Rusiei a sugerat că discuţiile au ajuns într-un „punct mort” şi că nu vede vreun motiv pentru a le continua, în timp ce un oficial american de rang înalt a avertizat că „se aud puternic tobele de război”.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat vineri că Rusia crede că NATO îşi va intensifica activitatea de-a lungul graniţei cu Ucraina, dacă Moscova nu se va supune condiţiilor Occidentului. „În timp ce propunerile noastre vizează reducerea confruntării militare, detensionarea în general a situaţiei în Europa, în Occident se întâmplă exact contrariul. Membrii NATO îşi consolidează forţele şi aviaţia. În teritoriile care se învecinează direct cu Ucraina, la Marea Neagră, amploarea exerciţiilor a crescut de multe ori în ultima vreme”, a declarat Lavrov.

Similare
RECOMANDĂRI