Deputaţii europeni vor vota noi reguli pentru reglementarea dronelor. Accesul lor în unele zone, restricţionat sau chiar interzis
Sursa foto:Police Service of Northern Ireland Vizualizari:

Deputaţii europeni vor vota noi reguli pentru reglementarea dronelor. Accesul lor în unele zone, restricţionat sau chiar interzis

Pe 12 iunie, deputaţii europeni vor vota cu privire la noile norme de siguranţă a aviaţiei şi vor oferi legi clare şi consecvente pentru utilizarea dronelor în spaţiul aerian european. Cercetările arată că sectorul dronelor se dezvoltă rapid şi va crea peste 150.000 de noi locuri de muncă până în 2050. În 10 ani, industria ar putea reprezenta 10% din piaţa aviaţiei UE (aproximativ 15 miliarde de euro pe an).

Primele norme UE privind dronele vor contribui la protejarea mai bună a vieţii private şi a datelor personale, precum şi la protecţia mediului.

Actualul sistem de reglementare complică însă comerţul transfrontalier în acest sector în creştere. În timp ce dronele grele se încadrează în regulile generale ale UE privind aviaţia, aeronavele fără pilot care cântăresc mai puţin de 150 kg sunt reglementate la nivel naţional, ceea ce a dus la existenţa unor standarde incoerente în diferitele ţări UE.Pe 12 iunie, deputaţii europeni vor vota cu privire la noile norme de siguranţă a aviaţiei şi vor oferi legi clare şi consecvente pentru utilizarea dronelor în spaţiul aerian european.

Dronele reprezintă şi riscuri la adresa siguranţei. Chiar şi dronele cu greutatea sub 150 kg pot deteriora avioanele, provoca răniri şi pot contribui la poluarea aerului şi poluarea fonică. Dronele echipate cu camere de luat vederi pot ameninţa confidenţialitatea şi pot înregistra datele personale ale persoanelor fără consimţământul lor.

 

Noile reguli se vor aplica tuturor componentelor dronelor, inclusiv motoarelor şi telecomenzilor, pentru ca operatorii şi producătorii să respecte siguranţa, confidenţialitatea, datele personale şi mediul înconjurător.

 

Se va introduce o regulă privind înălţimea maximă pentru a împiedica operatorii de drone să pună în pericol oamenii şi pentru a proteja alte persoane care utilizează spaţiul aerian pentru activităţi precum sportul aerian.

Accesul la zone precum aeroporturile, ambasadele, închisorile şi centralele nucleare va fi restricţionat sau interzis din motive de siguranţă.

Persoanele lovite de drone pot fi rănite. Acesta este motivul pentru care dronele mai susceptibile de a provoca daune vor trebui înregistrate şi marcate în mod clar pentru o identificare uşoară.

În plus, noile drone trebuie proiectate pentru a minimiza zgomotul şi poluarea aerului.

Similare
RECOMANDĂRI