Donald Trump a plecat de la Casa Albă
Vizualizari:

Donald Trump a plecat de la Casa Albă

Donald Trump a părăsit Casa Albă, cu câteva ore înaintea ceremoniei de învestire a lui Joe Biden în funcţia de preşedinte al Statelor Unite ale Americii.

Donald Trump a decis să nu participe la inaugurarea succesorului său la Casa Albă, încălcând astfel una dintre cele mai vechi tradiţii ale republicii americane şi transferului paşnic de putere.

Este pentru prima oară în ultimii 151 de ani când un preşedinte refuză să participe la ceremonia de învestire a succesorului său. Ultima oară, un astfel de eveniment s-a petrecut în 1869, când preşedintele Andrew Johnson a refuzat să participe la învestirea succesorului său, Ulysses Grant.

Donald Trump a plecat la bordul elicopterului prezidenţial, Marine One, în jurul orei 8:20, ora Washingtonului (15:20, ora României), însoţit de soţia sa, Melania Trump.

Soţii Trump vor ateriza la baza Andrews din Florida.

Subalternii săi au declarat că în ultimele zile Trump a fost furios şi izolat la Casa Albă. CNN scria săptămâna trecută că persoanele care îl consiliază au decis să facă în aşa fel încât să reducă cât de mult posibil apariţiile sale publice pentru a evita ca acesta să facă declaraţii nesăbuite cu privire la insurecţia din 6 ianuarie.

În ultimul său discurs oficial, un clip înregistrat, Trump a spus că „se va ruga pentru succesul” viitoarei administraţii, însă a refuzat să-l numească sau să îl pomenească pe succesorul său la Casa Albă, Joe Biden.

În ultima sale ore de mandat prezidenţial, Donald Trump a graţiat 143 de persoane. Printre cei care au primit iertarea prezidenţială se numără fostul său strateg Steve Bannon, dar şi celebrităţi precum rapperul Lil Wayne şi persoane cu condamnări pentru fapte grave de corupţie. Totuşi, Donald Trump n-a mers până într-acolo, încât să-şi acorde preventiv graţiere pentru el ori membrilor familiei sale.

Similare
RECOMANDĂRI