Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Dosarul prin care se încearcă destituirea lui Donald Trump a ajuns la Senat

Procesul de destituire a preşedintelui american Donald Trump începe marţi, în Senatul Statelor Unite. Camera Reprezentanţilor a transmis, ieri, Senatului dosarul în care liderul de la Casa Albă e acuzat de abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului. Trimisul special TVR MOLDOVA, Constantin Uzdriş, a urmărit, la faţa locului, desfăşurarea evenimentului şi transmite de la Washington.

CONSTANTIN UZDRISCH, trimis special TVR MOLDOVA:  „În seara zilei de 15 ianuarie, preşedintele Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi a semnat Rezoluţia şi dosarul de acuzare a lui Donald Trump. Documentele au ajuns deja la Senat, care urmează să informeze Curtea Supremă de Justiţie, al cărei preşedinte va fi preşedinte de şedinţe în timpul procesului de impeachment. Audierile vor începe deja săptămâna viitoare. În acest proces, senatorii au rolul de juraţi şi anume ei vor prezenta preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie referatul în care se va spune că Donald Trump este sau nu vinovat. Pentru ca Trump să fie demis este nevoie de votul a două treimi din cei 100 de senatori, lucru aproape imposibil după cum susţin majoritatea analiştilor de la Washington, în condiţiile în care democraţii au doar 47 de mandate în camera superioară a parlamentului american. Totuşi, sunt voci care spun că şanse de demitere a lui Trump există, doar dacă cei 7 acuzatori din partea Congresului vor avea probe distrugătoare contra preşedintelui. Cu toate acestea, Donald Trump va intra în istorie ca primul lider de la Casa Albă care intră în cursa pentru un nou mandat, fiind supus şi procedurii de impeachment. În cazul în care impeachmentul cade, Trump porneşte cu prima şansă în cursa prezidenţială din toamna acestui an."
 
Dosarul care îl priveşte pe Donald Trump conţine două capete de acuzare. În primul caz este vorba de presiunile pe care le-ar fi făcut asupra omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski. Democraţii îl învinuiesc pe Trump că l-a şantajat pe Zelenski, cerându-i să redeschidă un dosar penal pe numele fiului lui Joe Biden – potenţialul său contracandidat la alegerile prezidenţiale din toamnă. Cea de-a doua acuzaţie rezultă din încercările lui Trump de a împiedica investigarea acestui scandal. El ar fi încercat să-i convingă pe membrii administraţiei sale să refuze cooperarea cu anchetatorii.
 
NANCY PELOSI, preşedintele Camerei Reprezentanţilor: „Suntem astăzi aici pentru a trece printr-o etapă foarte importantă din istoria americană. Atunci când (n.r. Donald Trump) a acţionat în legătură cu reţinerea fondurilor din Ucraina, în schimbul unui beneficiu personal şi politic, a depăşit nişte linii roşii. Nu ne-a lăsat nicio alegere."
 
Liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, a anunţat că procesul împotriva preşedintelui Trump va începe "cu adevărat" marţi. El a îndemnat senatorii să se opună demiterii actualului lider de la Casa Albă.
 
MITCH MCCONNELL, preşedintele Senatului: „Preşedintele Pelosi şi Camera au dus naţiunea noastră pe un drum periculos. Dacă Senatul binecuvântează acest proces fără precedent şi periculos al Camerei, fiind de acord cu faptul că un caz neelucidat complet şi cu o bază subiectivă sunt suficiente pentru a-l acuza pe un preşedinte, atunci aproape că vom garanta acuzarea fiecărui viitor preşedinte al oricărui partid, atunci când Camerei nu-i va plăcea persoana respectivă."
 
Potrivit unui înalt responsabil al administraţiei lui Donald Trump, procesul împotriva preşedintelui va dura cel mult de două săptămâni. În această perioadă, senatorii vor trebui să participe la audieri, fără a ieşi din sală şi păstrând tăcerea.
Similare
RECOMANDĂRI