Guvernul italian nu mai permite accesul vaselor cu migranţi. Nava de salvare Aquarius, redirecţionată
Sursa foto:rfi.ro Vizualizari:

Guvernul italian nu mai permite accesul vaselor cu migranţi. Nava de salvare Aquarius, redirecţionată

Italia a refuzat accesul unui vas cu migranţi nord-africani şi l-a redirecţionat către Malta. Este primul gest dur de limitare a migraţiei decis de ministrul de interne Matteo Salvini, reprezentantul formaţiunii de extremă-dreapta. Decizia sa a înfuriat Uniunea Europeană. Spania s-a oferit să primească nava în portul Valencia.

Nava de salvare Aquarius este operată de două organizaţii umanitare internaţionale şi are la bord 629 de migranţi nord-africani. Printre ei se află 123 de copii neînsoţiţi şi 7 femei gravide.

Malta a refuzat să primească vasul şi a anunţat că nu are nicio legătură cu misiunea de salvare.

Aquarius aşteaptă în apele internaţionale, între Italia şi Malta.

Într-un mesaj postat pe reţelele de socializare, ministrul italian de interne, Matteo Salvini afirmă: să salvezi vieţi este o misiune nobilă dar să transfromi Italia într-o imensă tabără de refugiaţi nu este.

Matteo Salvini, ministrul italian de interne: Sunt nave în Mediterana care aparţin unor ONG-uri germane, care navighează sub pavilioanele Marii Britanii, Olandei sau Spaniei. Trec pe lângă Malta, nu opresc şi vin în Italia. Este ceva ce nu voi mai tolera.

Marie Louise Coleiro Preca, preşedintele Maltei: Eu cred, şi toţi trebuie să credem, că Malta şi Italia nu trebuie să se confrunte. Împărţim aceeaşi mare, aceeaşi istorie. Ne confruntăm cu aceleaşi provocări pe care migraţia le aduce pe ţărmurile noastre.

Premierul maltez, Joseph Muscat, a anunţat că ţara sa va trimite provizii pe nava Aquarius.

Uniunea Europeană şi ONU au cerut Italiei şi Maltei să ajungă la un acord politic şi avertizează că situaţia de pe Aquarius este foarte gravă.

Potrivit legii europene, refugiaţii trebuie să ceară azil în prima ţară sigură în care ajung.

Dar, Malta şi Italia sunt sufocate şi nu mai fac faţă sutelor de mii de oameni care caută o viaţă mai bună.

Similare
RECOMANDĂRI