Lituania: Deportările staliniste, Holocaustul şi memoria lor după 80 de ani
Vizualizari:

Lituania: Deportările staliniste, Holocaustul şi memoria lor după 80 de ani

În Lituania se comemorează 80 de ani de la primul mare val de deportări staliniste, urmat la scurt timp de invazia Germaniei naziste şi Holocaustul evreilor lituanieni. Memoria acestor două mari tragedii apasă şi azi Lituania.

Lituania a fost ocupată de URSS în iunie 1940, ca şi Letonia, Estonia, Basarabia, nordul Bucovinei şi Herţa, după ce estul Poloniei fusese ocupat în septembrie 1939, urmare a pactului Ribbentropp – Molotov între Germania nazistă şi URSS din 23 august 1939. Imediat după sosirea trupelor şi a autorităţilor sovietice a început pregătirea deportărilor în masă în Gulag, scrie g4media.

Deportările în masă au început în mai 1941 şi au atins apogeul la mijlocul lui iunie. În Lituania ele au atins apogeul în perioada 13 – 19 iunie 1941 când se estimează că un număr de 17.000 de persoane, considerate “duşmani de clasă”, au fost deportate în vagoane de vite înspre nordul extrem, Urali, Siberia sau Kazahstan.

Pe 22 iunie 1941 Lituania a avea să fie invadată de trupele germane odată cu declanşarea de către Hitler a războiului împotriva URSS. Lectorul invitat la Universitatea Vilnius Ovidiu Ivancu a explicat într-un interviu la RFI impactul celor două invazii succesive ale Lituaniei petrecute acum 80 de ani.

Ovidiu Ivancu, lector invitat la Universitatea din Vilnius: Cazul Lituaniei diferă din mai multe puncte de vedere de cel al altor zone ocupate. Deportările staliniste au rămas în memoria colectivă a lituanienilor până astăzi, Există cărţi, filme care documentează acest eveniment. Deportarea s-a produs pe fondul începutului sovietizării Lituaniei care a început în perioada 1940 – 1941 şi a continuat după reocuparea ţării de către URSS în ianuarie 1945.

În Lituania au existat, ca şi în alte părţi şi ca în timpul ocupaţiei naziste şi colaboraţionişti lituanieni care într-un fel sau altul au contribuit la ceea ce s-a întâmplat. Există o pătură a intelectualităţii lituaniene care dintr-o oarecare naivitate iniţială a aderat la aceste principii ale comunismului, apoi există foarte mulţi intelectuali lituanieni care după prima fază a naivităţii au încercat să opună o oarecare rezistenţă.

Acest fenomen al deportărilor staliniste este povestit şi repovestit din generaţie în generaţie şi reprezintă o traumă în Lituania contemporană.

Similare
RECOMANDĂRI