O statuie care marca „prietenia” dintre ucraineni şi ruşi, demolată de autorităţile din Kiev
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

O statuie care marca „prietenia” dintre ucraineni şi ruşi, demolată de autorităţile din Kiev

Autorităţile din Kiev au început să demonteze statuia care face parte din ansamblul monumentului denumit „Prietenia popoarelor”, şi care a fost instalată în anii 1980 pentru a celebra unitatea poporului ucrainean şi rus sub auspiciile Uniunii Sovietice.

„Prieteni! Dezmembrarea a început astăzi şi ne propunem să o terminăm în această seară. Rusia şi-a „marcat” atitudinea faţă de Ucraina cu o dorinţă barbară de a ne distruge statul şi de a ucide ucrainenii paşnici. Demontăm 8 metri de metal din aşa-numita «prietenie a celor două popoare». Şi ceea ce este simbolic - când au încercat să ridice sculptura cu o macara, capul unui muncitor rus a căzut. Arcul din cadrul ansambulului va fi redenumit, iar simbolurile vor capăta o nouă semnificaţie! Şi o vom evidenţia cu culorile drapelului ucrainean”, a scris primarul Kievului, Vitali Kliciko, pe Facebook.

Kateryna Kruk notează că, în 2014, arcului care încadrează statuia i-a fost adăugată cu vopsea o fisură, pentru a reprezenta tensiunile dintre cele două naţiuni după anexarea Crimeei de către Rusia.

Similare
RECOMANDĂRI