Oficial ucrainean de prim rang: Ucraina ar trebui să adopte alfabetul latin
Vizualizari:

Oficial ucrainean de prim rang: Ucraina ar trebui să adopte alfabetul latin

Pe 11 septembrie, în cadrul unui interviu de peste o jumătate de oră acordat pentru Radio Svoboda (filiala ucraineană a postului Radio Europa Liberă), secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare (CSNA) din Ucraina, Oleksiy Danilov, a declarat că limba ucraineană ar trebui convertită din chirilică în latină.

„Cred că acesta va fi unul dintre lucrurile fundamentale, că trebuie să scăpăm de alfabetul chirilic şi să trecem la alfabetul latin”, a declarat secretarul CSNA printre alte afirmaţii privind securizarea Ucrainei faţă de Federaţia Rusă.

De asemenea, acesta a menţionat necesitatea utilizării în paralel a două limbi în Ucraina, iar cea de-a doua, cu studiul obligatoriu, să fie limba engleză.

„Engleza trebuie să fie o necesitate. Dacă vorbim despre lumea civilizată, atunci engleza este limba comunicării civilizate. Şi trebuie să înţelegem că toată lumea ar trebui să ştie engleza. Pentru cei care sunt deja în vârstă este mai dificil, aceasta este oarecum o problemă, dar începând de la grădiniţă ar trebui să fie (impusă) în şcoli”, este convins Danilov.

Cu câteva luni înainte, pe 9 martie, Danilov a mai promovat această idee în cadrul Forumului „Ucraina 30. Cultură. Mass-media. Turism", unde a susţinut că Ucraina trebuie să se protejeze de "războiul lingvistic declanşat de Federaţia Rusă”, introducând mai activ limba engleză în programele de pregătire ale tinerilor.

Referitor la Radio Europa Liberă (Radio Svoboda/Libertatea), autorităţile ruse consideră că postul finanţat de Washington, care acoperă inclusiv activităţile opoziţiei ruse, are statutul de “agent străin”. Din acest motiv, în prima parte a anului, filiala din Moscova a fost amendată cu aproximativ 775.000 de euro şi somată privind posibila blocare a funcţionării în  Rusia.

Similare
RECOMANDĂRI