Parlamentarii SUA încearcă să convingă executivul să declare Rusia ”sponsor al terorismului”
Sursa foto:paginaderusia.ro Vizualizari:

Parlamentarii SUA încearcă să convingă executivul să declare Rusia ”sponsor al terorismului”

Comitetul pentru Relaţii Externe al Senatului din Congresul SUA a aprobat miercuri un proiect de lege care obligă secretarul de stat american să analizeze dacă Rusia este un sponsor al terorismului.

Documentul, denumit „Prevenirea activităţilor rău intenţionate ale Rusiei în domeniul terorismului” (Stopping Malign Activities from Russian Terrorism Act), are ca ator pe senatorul de Colorado Corey Gardner.

Iniţiativa legislativă îl obligă pe secretarul de stat să stabilească dacă Federaţia Rusă ar trebui considerată ţara – sponsor al terorismului şi dacă grupările armate pro-ruse DNR şi LNR din estul Ucrainei, care sunt sprijinite direct sau indirect de Federaţia Rusă, ar trebui declarate organizaţii teroriste străine. După votarea în comisie, proiectul de lege va fi luat în dezbatere în plenul Senatului.

Şeful Departamentului de Stat trebuie să răspundă parlamentarilor în cel mult 90 de zile de la data adoptării eventuale a proiectului de lege. Acesta trebuie mai întâi să obţină aprobarea în Senat, apoi în Camera Reprezentanţilor. În cazul trecerii prin ambele camere ale Congresului, documentul va fi trimis spre semnătură preşedintelui american Donald Trump.

Lista ţărilor care sponsorizează terorismul, întocmită în prezent de Departamentul de Afaceri Externe al SUA, include Iranul, Coreea de Nord, Siria şi Sudanul. Includerea unei ţări pe această listă înseamnă că alte state sau cetăţeni străini pot fi supuşi sancţiunilor americane în cazul încheierii tranzacţiilor comerciale cu un ”sponsor al terorismului”.

Adăugăm că, în urmă cu un an, Senatul a mai iniţiat un document similar, denumit „Lege pentru protejarea securităţii americane de agresiunea Kremlinului 2018”. Textul documentului, pregătit de senatorii Lindsay Graham, Robert Menendez şi altii începea cu un apel adresat preşedintelui Donald Trump. În special, acestuia i se cerea să sprijine eforturile de combatere a imixtiunilor „din partea guvernului rus sau a altor actori străini în activităţile agenţiilor guvernamentale americane, precum şi în procesele democratice din ţară”.

A doua prevedere a legii era „de a îndemna public guvernul rus să restituie Crimeea sub controlul guvernului ucrainean şi, de asemenea, să ceară separatiştilor din estul Ucrainei să depună armele”. Acest paragraf se referea şi la „ocupaţia rusă şi sprijinul separatiştilor” pe teritoriile Georgiei şi a Moldovei. De asemenea, autorii proiectului au cerut preşedintelui să obţină de la Moscova să nu-l mai sprijine pe preşedintele sirian Bashar al Assad, care continuă să comită crime de război, scrie paginaderusia.ro.

Documentul conţinea, de asemenea, o propunere extrem de dură privind recunoaşterea Rusiei drept „stat care sponsorizează terorismul”. Pe de o parte, această formulare arăta ca o actiune preliminară pentru o campanie la ONU privind excluderea Rusiei din calitatea de membru permanent al Consiliului de Securitate, pe de altă parte, sub acest steag, au fost introduse sancţiunile anti-iraniene începand cu 1983.

În plus, proiectul de lege prevedea unificarea tuturor sancţiunilor anti-ruse într-un singur mecanism. Pentru a coordona acest proces, guvernul SUA propune introducerea unui „birou de coordonare a sancţiunilor”, care implică coordonarea sancţiunilor cu Uniunea Europeană. De asemenea, s-a propus crearea unei alte structuri, „Centrul naţional comun pentru a răspunde ameninţărilor hibride”, a cărui sarcină sa fie combaterea sistematică a încercărilor din partea Rusiei de a influenţa politica din SUA şi întreaga lume.

Similare
RECOMANDĂRI