Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Preşedintele SUA: “Sper că problemele cu Turcia vor fi depăşite”

Liderii Statelor Unite şi Turciei au criticat, la Washington, declaraţiile preşedintelui francez Emmanuel Macron cum ca NATO ar fi in moarte cerebrala. În timpul unor discuţii la Casa Albă, Donald Trump şi Recep Tayyip Erdogan s-au declarat optimişti privind depăşirea actualelor disensiuni între aliaţii NATO, inclusiv între SUA şi Turcia

Donald Trump şi Recep Erdogan s-au declarat dezamăgiţi de afirmatiile preşedintelui francez privind slăbiciunile Alianţei Nord-Atlantice.
 
"Este ceva inacceptabil”, a spus RECEP TAYYIP ERDOGAN, preşedintele Turciei
 
Liderul de la Casa Albă a subliniat ca ceilalti aliaţi europeni ai NATO au avut abordari similare, în ultimele zile.
 
„Am fost foarte dezamăgiţi şi el (Recep Tayyip Erdogan n.r.) a fost foarte dezamăgit, dezamăgit de declaraţia făcută de Franţa privind angajamentele NATO. Aceasta a fost o declaraţie tare, făcută de Franţa în urmă cu câteva zile. Deci, cred că asta l-a deranjat foarte mult pe preşedinte. Şi nu cred că a fost foarte fericit. Şi mulţi alţii au avut aceeaşi reacţie”, a spus DONALD TRUMP, preşedintele SUA.

Donald Trump a calificat discuţiile cu preşedintele Turciei drept "minunate şi constructive". El a recunoscut că există unele probleme serioase în relaţiile bilaterale, dar şi-a exprimat speranţa că ele vor fi rezolvate. Una dintre disensiuni se referă la decizia Ankarei de a cumpăra sisteme anti-rachetă ruseşti "S-400". Washingtonul spune că rachetele sunt incompatibile cu metodele de apărare NATO şi ameninţă avioanele americane de luptă F-35.
 
 "Le-am solicitat secretarului de stat, care e şi ministru de externe, precum şi consilierilor pentru Securitate Naţională, să înceapă neîntârziat să lucreze asupra soluţiilor legate de problema "S-400". De asemenea, am hotărât recent să lucrăm şi asupra unui acord comercial bilateral în valoare de o sută de miliarde de dolari”, a spus DONALD TRUMP, preşedintele SUA
 
Recep Erdogan a precizat că Turcia este dispusă să procure şi sisteme americane anti-rachetă "Patriot", chiar dacă SUA insistă ca Ankara să renunţe, mai întâi, la cele ruseşti.
 
"I-am spus clar preşedintelui Trump că, în circumstanţe adecvate, am putea achiziţiona şi rachete "Patriot". Noi, Turcia, suntem pregătiţi şi ne-am angajat să susţinem un dialog foarte constructiv cu Congresul Statelor Unite”, a menţionat RECEP TAYYIP ERDOGAN.
 
Un alt subiect discutat la Washington a fost lansarea, de catre Turcia, a ofensivei din Siria împotriva luptătorilor kurzi, aliaţi ai SUA în lupta împotriva Statului Islamic. Trump a spus că acordul de încetare a focului din nordul Siriei între Ankara şi forţele conduse de kurzi rezistă.
 
Similare
RECOMANDĂRI