Preşedinţia germană a Consiliului UE se va concentra pe provocarea decisivă reprezentată de COVID-19
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Preşedinţia germană a Consiliului UE se va concentra pe provocarea decisivă reprezentată de COVID-19

Pandemia de COVID-19 şi redresarea economică vor fi principalele priorităţi ale preşedinţiei germane a Consiliului Uniunii Europene, potrivit unei decizii a liderilor coaliţiei guvernamentale de la Berlin, transmite Agerpres.

Lideri ai Uniunii Creştin-Democrate (CDU, formaţiunea cancelarului Angela Merkel) şi ai Partidului Social-Democrat (SPD) s-au întâlnit luni seara la sediul cancelariei pentru a stabili obiectivele preşedinţiei semestriale a Consiliului UE, funcţia ce va fi preluată la 1 iulie de Germania de la Croaţia.

Guvernul german intenţionează să adopte miercuri programul preşedinţiei Consiliului UE pentru următoarele şase luni.

''Cu pandemia de COVID-19, Uniunea Europeană se confruntă cu o provocare decisivă'', se arată într-un document al coaliţiei guvernamentale germane ce sintetizează discuţiile desfăşurate luni.

În timpul cât se va afla la conducerea Consiliului UE, Germania va ''face tot ce îi stă în putere pentru a realiza această sarcină împreună, într-o manieră modernă, şi pentru a face din nou Europa puternică''.

Principiile orientative ale preşedinţiei germane a Consiliului UE ar trebui să fie, de asemenea, ''o Europă mai solidă şi mai inovatoare, o Europă dreaptă, o Europă a securităţii şi a valorilor comune, o Europă puternică în lume'', menţionează documentul citat.

La finalul reuniunii coaliţiei guvernamentale, liderul SPD Norbert Walter-Borjans a spus că Germania doreşte să fie un ''mediator onest'' în contextul în care Europa se confruntă cu pandemia de COVID-19 şi cu consecinţele sale economice grave.

De asemenea, el a subliniat că Europa se află între ''blocurile'' american şi chinez. ''Cu alte cuvinte, coeziunea Europei va fi cel mai important lucru'', a încheiat Walter-Borjans.

Într-o intervenţie în faţa parlamentului, cancelarul Angela Merkel a afirmat că pandemia de COVID-19 trebuie să fie privită ca o ocazie de a reforma instituţiile şi companiile europene astfel încât blocul comunitar să fie mai bine echipat pentru viitor. 
Similare
RECOMANDĂRI