Putin merge mai departe cu epurările în serviciul secret FSB. Bellingcat: 150 de ofiţeri au fost arestaţi sau concediaţi
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Putin merge mai departe cu epurările în serviciul secret FSB. Bellingcat: 150 de ofiţeri au fost arestaţi sau concediaţi

Jurnalistul Christo Grozev de la site-ul independent de investigaţii Bellingcat a declarat că în jur de 150 de ofiţeri ai serviciului secret de la Moscova, FSB, au fost concediaţi sau arestaţi, potrivit canalului indepndent Nexta TV. Printre aceştia se numără şi generalul-colonel Serghei Beseda, şef al serviciului extern.

Vladimir Putin, fost agent KGB, a dispus epurări în serviciul secret în rândul celor care au furnizat Moscovei informaţii eronate în legătură cu realitatea de pe frontul din Ucraina, scrie Digi24.

Informaţii în legătură cu aceste mişcări au început să apară încă de la începutul lunii martie, când jurnaliştii relatau că preşedintele rus a „decapitat” departamentul de informaţii externe al Serviciului Federal de Securitate, şi i-a pus în arest la domiciliu.

„Serghei Beseda, şeful Serviciului, şi adjunctul său Bolukh, au fost plasaţi în arest la domiciliu, potrivit surselor mele din interior”, preciza jurnalistul rus de investigaţii Andrei Soldatov.

Serviciile de informaţii occidentale sunt de părere că Putin se aşteptase să facă progrese mult mai rapide în invazia din Ucraina, lansată pe 24 februarie.

„Oamenii nu i-au explicat clar preşedintelui Vladimir Putin realitatea situaţiei”, a declarat sub protecţia anonimatului o sursă din serviciul de informaţii francez, pentru The Moscow Times. Sursa susţine că serviciile ruseşti au făcut tot posibilul ca „Putin să nu primească prea multe veşti proaste”.

Spionajul Kremlinului în Europa a fost dat înapoi cu ani de zile

După invazia în Ucraina, Rusia a suferit pierderi în rândul armatei, sancţiunile occidentale i-au afectat economia, iar acum a venit rândul spionilor ruşi să fie loviţi din plin, scrie The Economist, într-un articol în care arată de ce expulzările masive de diplomaţi din diverse capitale europene - ajunse la un nivel fără precedent - sunt semnificative şi au o încărcătură mai mult decât simbolică.

Scopul imediat al expulzărilor este de a pedepsi Rusia pentru invazia sa din Ucraina. Oficiali din FSB, serviciul de securitate al Rusiei, şi GRU, serviciul de informaţii militare, au jucat un rol-cheie în planificarea şi desfăşurarea războiului. Dar totodată, scopul este de a îngreuna activitatea de bază a serviciilor de informaţii ale Rusiei: furtul de secrete. 

Numărul total al oficialilor ruşi expulzaţi din America şi Europa, a ajuns, de la începutul războiului, la peste 400. Aceste expulzări în masă, cele mai mari din istorie, vor avea probabil efecte de durată asupra serviciilor de informaţii ale lui Vladimir Putin şi asupra capacităţii acestora de a spiona - şi de a submina - Europa, mai notează The Economist.
Similare
RECOMANDĂRI