Coreea de Sud ia în considerare ridicarea sancţiunilor impuse Coreei de Nord. Reacţia lui Donald Trump
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Coreea de Sud ia în considerare ridicarea sancţiunilor impuse Coreei de Nord. Reacţia lui Donald Trump

Coreea de Sud ia în considerare ridicarea sancţiunilor impuse Coreei de Nord pentru a impulsiona relaţiile diplomatice dintre cele două ţări şi pentru a destinde criza nucleară, a declarat miercuri Ministrul de Externe sud-coreean, relatează AP. Preşedintele american Donald Trump a declarat că Seulul nu poate ridica sancţiunile impuse Phenianului fără aprobarea Washingtonului, în urma declaraţiei ministrului sud-coreean de Externe, relatează Mediafax.

În timpul unui audit parlamentar care a avut loc la ministerul condus de aceasta, Kang Kyung-wha a spus că guvernul i-a în considerare dacă ar trebui să ridice sancţiunile impuse de Coreea de Sud ţării vecine din nord în 2010 în urma unui atac asupra unei nave de război sud-coreene care a dus la moartea a 45 de membri ai echipajului.

De la momentul respectiv Coreea de Sud a închis efectiv orice cooperare din domeniul economic transfrontalier cu excepţia unui parc industrial comun din oraşul de graniţă Kaesong din Coreea de Nord, care a fost închis în 2016 în urma teste nucleare nord-coreene şi a lansării unor rachete cu rază lungă de acţiune.

 

”Multe dintre măsurile impuse după 24 mai sunt acum dublate de sancţiunile impuse de Naţiunile Unite (împootriva Coreei de Nord)”, a spus Kang.

”Deoarece negocierile continuă să îmbunătăţească legăturile dintre Sud şi Nord şi se obţine denuclearizarea, este nevoie să fie flexibilizate măsurile (ridicarea sancţiunilor) atâta timp cât nu afectează cadrul lărgit al sancţiunilor impuse Nordului”, a adăugat aceasta.

Ridicarea sancţiunilor va avea un efect imediat relativ mic din moment ce sancţiunile impuse de SUA au rămas în vigoare.

Donald Trump: Seulul nu va ridica sancţiunile impuse Phenianului fără aprobarea Washingtonului

Liderul de la Casa Albă a încurajat aliaţii să menţină sancţiunile împotriva Coreei de Nord până la denuclearizarea completă a acesteia, ca pare a campaniei Statelor Unite de a presa Coreea de Nord.

Întrebat despre intenţia Coreei de Sud de a ridica câteva sancţiuni împotriva Coreei de Nord, Trump a declarat că aceştia "nu o vor face face fără aprobare", adăugând că Seulul nu face nimic fără aprobarea Washingtonului.

Ministrul sud-coreean de Externe Kang Kyung-wha a declarat că Coreea de Sud ia în considerare ridicarea sancţiunilor unilaterale, impuse Coreei de Nord, pentru a impulsiona relaţiile diplomatice dintre cele două ţări şi pentru a destinde criza nucleară.

Coreea de Sud a impus sancţiuni unilaterale Nordului în 2010, în urma atacului efectuat împotriva unei nave de război, în care 46 de marinari sud-coreeni au murit.

China, Rusia şi Coreea de Sud consideră că relaxarea sancţiunilor impuse de Naţiunile Unite împotriva Phenianului este necesară, a declarat şi Ministerul chinez de Externe.

Similare
RECOMANDĂRI