Rusia a fost suspendată din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Rusia a fost suspendată din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a votat joi pentru suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului, anunţă The Guardian. 93 de ţări au votat în favoarea moţiunii propuse de SUA, în timp ce 24 de ţări au votat împotrivă şi 58 de ţări s-au abţinut.

Adunarea Generală suspendă drepturile de membru al Consiliului pentru Drepturile Omului în cazul unui membru care comite „încălcări grave şi sistematice ale drepturilor omului”.

În proiectul de rezoluţie votat de Adunarea Generală a ONU este exprimată „profunda îngrijorare” faţă de criza actuală a drepturilor omului şi faţă de criza umanitară din Ucraina, în special faţă de faţă de informaţiile privind încălcările drepturilor omului de către trupele ruse în Ucraina.

Rezoluţia a fost propusă după descoperirea a zeci de cadavre de civili în oraşul Bucha, din apropiere de Kiev, după ce forţele ruseşti s-au retras din localitate.

Participarea Rusiei în Consiliul Drepturilor Omului „este o farsă” şi este momentul ca Adunarea Generală a ONU să suspende această ţară din forul Organizaţiei Naţiunilor Unite, declara, luni, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, într-o conferinţă de presă la Bucureşti. Diplomatul a amintit că 140 de state din ONU au condamnat Rusia pentru invazia din Ucraina şi a cerut eforturi rapide, suplimentare.

Adunarea Generală a ONU - care are 193 de membri - avea nevoie de un vot favorabil de două treimi pentru a elimina Rusia din Consiliul Drepturilor Omului. Proiectul de rezoluţie, iniţiat de SUA, a fost cosponsorizat de peste 50 de state membre ale ONU.

Ambasadorul Ucrainei la ONU: Consiliul Drepturilor Omului, un Titanic. Trebuie să-l salvăm

Ambasadorul ucrainean la ONU, Serghi Kisliţia, a fost primul care a luat cuvântul în Adunarea Generală a ONU şi a cerut tuturor statelor membre să sprijine rezoluţia de suspendare a Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului. Diplomatul a comparat Consiliul pentru Drepturile Omului cu un Titanic care se scufundă.

„Acum, lumea a ajuns la un moment crucial. Suntem martori că pachebotul nostru trece prin ceaţa perfidă spre aisberguri mortale. S-ar părea că ar fi trebuit să-l numim Titanic în loc de Consiliul pentru Drepturile Omului”, a declarat Kisliţia. „Trebuie să luăm o măsură astăzi pentru a salva Consiliul de la scufundare”, mai spus ambasadorul.

El a declarat, de la tribuna ONU, că acţiunile Rusiei în Ucraina „ar fi echivalate cu crime de război şi crime împotriva umanităţii”. Deşi a recunoscut că un vot de suspendare a unei ţări din Consiliul pentru Drepturile Omului este „o acţiune rară şi extraordinară”, el a spus că „acţiunile Rusiei sunt dincolo de orice limită”.

„Fac apel la toate statele membre responsabile să susţină proiectul. În câteva minute, veţi avea şansa de a dovedi că nu sunteţi un spectator indiferent. Tot ce trebuie să faceţi este să apăsaţi butonul "da" şi să salvaţi Consiliul pentru Drepturile Omului şi multe vieţi din întreaga lume, dar şi din Ucraina. Pe de altă parte, a apăsa "nu" înseamnă a apăsa pe trăgaci şi înseamnă un punct roşu pe ecran, roşu ca sângele vieţilor nevinovate pierdute. Iar această imagine a punctelor roşii însângerate de pe acest ecran va rămâne cu voi şi cu noi toţi, atâta timp cât memoria nu ne va juca feste”, a declarat ambasadorul ucrainean, citat de CNN.

Rusia acuză SUA de „colonialism” în materie de drepturile omului

La rândul său, adjunctul ambasadorului rus la ONU, Ghennadi Kuzmin, a cerut tuturor statelor membre ONU să respingă rezoluţia de suspendare a Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului, calificând proiectul drept „un precedent periculos”. Kuzmin a fost al doilea vorbitor la Adunarea Generală a ONU joi dimineaţă, după reprezentantul Ucrainei.

„Astăzi nu este nici timpul, nici locul pentru teatru”, a spus diplomatul rus. „Proiectul de rezoluţie pe care îl analizăm astăzi nu are nicio legătură cu situaţia reală a drepturilor omului pe teren”, susţine Kuzmin.

Votul privind suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului este „o încercare a Statelor Unite de a-şi menţine poziţia dominantă şi controlul total pentru a-şi continua încercarea de colonialism în domeniul drepturilor omului în relaţiile internaţionale”, a acuzat reprezentantul rus. 

Rusia „a apărat în mod constant principiul cooperării bazate pe respect reciproc şi egalitate ca fiind unul dintre principalele fundamente ale arhitecturii drepturilor omului”, a susţinut el. Reprezentantul rus a mai declarat că ţara sa „respinge acuzaţiile neadevărate, bazate pe evenimente înscenate şi falsuri de largă circulaţie”.

China a votat împotrivă: „Un precedent periculos”

Înainte de vot, ambasadorul Chinei la ONU, Zhang Jun, a declarat că ţara sa va vota împotriva acestei măsuri. „A trata în acest fel calitatea de membru al Consiliului pentru Drepturile Omului va crea un nou precedent periculos” şi „va produce consecinţe grave”, a declarat Zhang, care a luat cuvântul în Adunărea Generală a ONU înainte ca rezoluţia să fie supusă la vot.

„China face apel la toate părţile să lucreze împreună spre aceeaşi direcţie, astfel încât să creeze oportunităţi pentru pace şi perspective de negociere. China va continua să menţină o poziţie obiectivă şi imparţială şi să joace un rol responsabil şi constructiv în această privinţă”, a adăugat Zhang, citat de CNN.

Cu ce se ocupă Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

Consiliul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului (UNHRC) este un organism al Organizaţiei Naţiunilor Unite a cărui misiune este de a promova şi a proteja drepturile omului în întreaga lume. Cei 47 de membri ai Consiliului sunt aleşi pentru mandate de trei ani, pe grupuri regionale. Sediul Consiliului se află la Geneva, în Elveţia.

Consiliul investighează acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului în statele membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite şi abordează chestiuni tematice legate de drepturile omului, cum ar fi libertatea de asociere şi de întrunire, libertatea de exprimare, libertatea religioasă, drepturile femeilor, drepturile LGBT şi drepturile minorităţilor rasiale şi etnice.

Consiliul a fost înfiinţat de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 15 martie 2006 pentru a înlocui Comisia Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, însă de atunci Consiliul a fost puternic criticat în câteva rânduri pentru că a inclus ţări membre care sunt acuzate de încălcări ale drepturilor omului.

Adunarea Generală poate suspenda drepturile şi privilegiile oricărui stat membru al Consiliului despre care decide că a comis în mod constant încălcări grave şi sistematice ale drepturilor omului în timpul mandatului său de membru. Mandatul actual al Rusiei ar fi expirat anul acesta.

Similare
RECOMANDĂRI