Rusia, condamnată să plătească 50 de miliarde de dolari foştilor acţionari ai grupului petrolier Iukos
Vizualizari:

Rusia, condamnată să plătească 50 de miliarde de dolari foştilor acţionari ai grupului petrolier Iukos

La peste 15 ani de la fapte, un tribunal olandez a condamnat marţi Rusia, în apel, să plătească 50 de miliarde de dolari foştilor acţionari ai grupului petrolier Iukos, astăzi dezmembrat, scrie AFP.

Curtea de apel din Haga a anulat o decizie din 2016 favorabilă Rusiei, care contesta o decizie anterioară a Curţii permanente de arbitraj (CPA) şi care acorda foştilor acţionari despăgubiri de 50 de miliarde de dolari.

Într-un comunicat, Curtea de apel a calificat decizia anterioară drept "incorectă" şi a statuat că decizia iniţială a CPA este "din nou în vigoare".

Rusia a anunţat imediat că va contesta decizia. 

"Kremlinul a pierdut la Haga în faţa acţionarilor Iukos", a scris pe Twitter fostul director al Iukos, Mihail Hodorkovski. 

Acuzată de foştii acţionari că a orchestrat dezmembrarea Iukos din raţiuni politice, Rusia a fost condamnată în 2014 la despăgubiri de către CPA, jurisdicţia internaţională cu sediul la Haga, ceea ce puterea rusă a refuzat.

Apreciind că CPA nu avea competenţă să acorde această despăgubire, un tribunal olandez a anulat decizia în 2016, dar foştii acţionari au contestat decizia.

Condusă de oligarhul şi inamicul declarat al Kremlinului Mihail Hodorkovski, arestat în 2003 şi eliberat după un deceniu petrecut în închisoare, Iukos a fost acuzată de Moscova de fraudă fiscală şi escrocherie de mare amploare. 

Compania, pe atunci primul producător de ţiţei din Rusia, a fost plasată în lichidare judiciară în august 2006, după un proces considerat orchestrat de Kremlin pentru a contracara ambiţiile politice ale lui Hodorkovski.

Iukos a fost preluată în mare parte de grupul petrolier public Rosneft. Această companie, de talie modestă atunci, a devenit graţie activelor grupului dezmembrat un gigant mondial, condus de unul dintre oamenii de încredere ai lui Vladimir Putin, Igor Secin.

Foştii acţionari ai Iukos încearcă de atunci să obţină despăgubiri.

O piatră unghiulară a procesului a fost chestiunea competenţei CPA, care s-a fondat pe Tratatul privind charta energiei (TCE), care protejează investiţiile internaţionale în proiecte energetice.

"Federaţia Rusiei a semnat TCE, dar nu l-a ratificat", a apreciat justiţia olandeză în 2016.

În apel, judecătorii au afirmat însă că Rusia avea obligaţia să aplice tratatul cu excepţia faptului dacă nu contravine legii ruse, ori "curtea estimează că nu a avut loc o încălcare a legii ruseşti".

După căderea URSS, oameni de afaceri, printre care şi Hodorkovski, au făcut avere achiziţionând la preţuri foarte mici active sovietice, în special în sectorul materiilor prime, în condiţiile în care ţara traversa o criză profundă.

"Rusia a apreciat că achiziţia Iukos nu a fost posibilă decât prin corupţie şi alte acţiuni ilegale", a reacţionat Andrea Pinna, avocatul Rusiei.

Arestat în 2003, Hodorkovski a fost graţiat în decembrie 2013 de preşedintele rus şi trăieşte de atunci în exil. Asociatul său, Platon Lebedev, a petrecut peste 10 ani în închisoare.

Afacerea Iukos este considerat momentul în care Vladimir Putin a pus la punct marii oligarhi ruşi, a căror influenţă asupra sistemului politic a cunoscut apogeul sub Boris Elţîn.
Similare
RECOMANDĂRI