Spaniolul Josep Borrell, nominalizat oficial pentru postul de şef al diplomaţiei europene
Sursa foto:Captură YouTube Vizualizari:

Spaniolul Josep Borrell, nominalizat oficial pentru postul de şef al diplomaţiei europene

Statele UE l-au nominalizat oficial pe spaniolul Josep Borrell ca viitor şef al diplomaţiei europene, după ce Federica Mogherini va părăsi funcţia la sfârşitul lunii octombrie, a anunţat Consiliul European.

Potrivit Agerpres, consiliul l-a numit oficial pe ministrul spaniol de Externe după ce a primit unda verde din partea preşedintei alese a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe 26 iulie, a declarat luni un purtător de cuvânt la Bruxelles.

Pentru ca el să-şi asigure mandatul, care va dura până la sfârşitul lunii octombrie 2024, Borrell trebuie mai întâi să primească aprobarea Parlamentului European, împreună cu toţi noii membri ai comisiei.

Socialistul Borrell a ocupat funcţia de ministru de Externe în cabinetul prim-ministrului spaniol Pedro Sanchez, din iunie 2018.

Economistul, în vârstă de 72 de ani şi educat la Universitatea Stanford, a fost implicat în politica spaniolă de la sfârşitul anilor 1970 şi a deţinut o serie de posturi diferite.

Borrell are experienţă şi în afara politicii spaniole. El a condus Institutul Universitar European de la Florenţa din 2010 până în 2012 şi a fost preşedinte al Parlamentului European din 2004 până în 2007.

Similare
RECOMANDĂRI