Studiu: Vaccinarea unui membru al familiei reduce aproape la jumătate riscul ca şi ceilalţi membri să se infecteze cu coronavirus
Vizualizari:

Studiu: Vaccinarea unui membru al familiei reduce aproape la jumătate riscul ca şi ceilalţi membri să se infecteze cu coronavirus

Vaccinarea unui singur membru al familiei scade aproape la jumătate riscul ca ceilalţi membri să se îmbolnăvească de COVID. Este concluzia unui studiu realizat în Suedia, la care au participat aproape două milioane de oameni.

După verificarea vârstei, genului şi a diferitelor diagnostice, familiile în care cel puţin un membru a fost vaccinat au fost comparate cu cele în care nimeni nu a primit serul. Diferenţa a fost uriaşă, spun realizatorii studiului: ei au constatat că în familiile în care o singură persoană a fost imunizată, riscul ca celelalte să fie infectate a scăzut cu 45%. Proporţia a ajuns la 97% în cazul familiilor în care patru din cinci membri au fost vaccinaţi anti-COVID, scrie Digi24.ro.

Laura Ghibu, medic român stabilit în Suedia, a explicat la Digi24 cum a fost făcut acest studiu. „În Suedia, avem această posibilitate, să facem studii statistice, deoarece toate informaţiile sanitare ale populaţiei sunt digitalizate şi se pot face aceste studii retrospective cu un număr impresionant de participanţi. 1,8 milioane de persoane au fost testate în acest studiu şi peste 800.000 de familii”, a precizat Laura Ghibu.

„Acest studiu (care arată că o singură persoană vaccinată în familie poate reduce cu 45 la sută riscul de infectare a celorlalţi membri - n.r.) este o informaţie extrem de utilă pentru noi, în România, în acest moment, pentru că poate nu toţi în familie sunt convinşi să se vaccineze. În familia mea, de exemplu, tatăl meu nu este convins să se vaccineze, dar cum noi toţi ceilalţi ne-am vaccinat, îl protejăm şi pe dânsul”, a explicat medicul. În mod similar, pot fi protejaţi de către membrii familiei şi copiii ale căror vârste nu permit încă vaccinarea.

„Este extrem, extrem de important ca cei care încă se mai gândesc, care încă nu au căzut în acest val de neîncredere împotriva vaccinului să facă acest pas acum. Suntem într-o situaţie destul de gravă în acest moment în România, nu mai putem să mai stăm, să ne mai gândim şi să ne facem prea multe socoteli. Cine doreşte, cine poate, cui permite sănătatea să se vaccineze să o facă acum, protejându-se pe sine şi pe membrii familiei”, îndeamnă dr. Laura Ghibu.

Ea a reamintit că şi în cazul în care o persoană vaccinată se infectează, face de obicei o formă de boală mai puţin gravă şi nu pune presiune pe sistemul sanitar. Trebuie să ne gândim şi la asta, în condiţiile în care acum, în România, la terapie intensivă, la UPU, „nu mai ai unde pune un ac”, spune Laura Ghibu. „Îmi amintesc că în perioada în care în Suedia era cea mai gravă situaţie ni se spunea în fiecare zi: aveţi voi, ca populaţie, o răspundere enormă. Răspunderea este să faceţi în aşa fel, încât să ne infectăm cât mai lent, ca sistemul sanitar să poată să aibă grijă de noi toţi. Această recomandare aş vrea să o fac şi eu acum. Poate că autorităţile nu sunt destul de dure cu nişte reguli care să stăvilească răspândirea pandemiei, dar haideţi noi, ca o comunitate, să ne facem propriile reguli şi să ne protejăm unul pe celălalt”, a spus Laura Ghibu.

Similare
RECOMANDĂRI