SUA: Preşedintele Biden anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 150 de milioane de dolari
Sursa foto:Reuters Vizualizari:

SUA: Preşedintele Biden anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 150 de milioane de dolari

Preşedintele american Joe Biden a semnat vineri un nou pachet de asistenţă militară pentru Ucraina, în valoare de 150 de milioane de dolari, care furnizează muniţii suplimentare pentru artilerie, radare şi alte echipamente, fiind cel mai recent ajutor acordat Kievului pentru a respinge invazia Rusiei, transmite Reuters, citat de Agerpres.

"Astăzi, Statele Unite continuă sprijinul nostru puternic pentru curajosul popor al Ucrainei în timp ce acesta îşi apără ţara împotriva agresiunii în curs a Rusiei", a spus preşedintele Joe Biden într-un comunicat.

Statele Unite au acordat Ucrainei armament în valoare de 3,4 miliarde de dolari de la începutul invaziei ruse, inclusiv obuziere, sisteme antiaeriene Stinger, rachete antitanc Javelin, muniţie şi drone Ghost.

Noul pachet va avea o valoare de 150 de milioane de dolari şi va include 25.000 de cartuşe de artilerie de 155 mm, radare contra-artilerie, echipamente de bruiaj, echipamente de teren şi piese de schimb, a declarat un oficial american.

Noile transferuri vor proveni din restul de 250 milioane de dolari ale autorităţii prezidenţiale de retragere care îi permite preşedintelui să autorizeze transferul de arme în exces din stocurile SUA fără aprobarea Congresului, ca răspuns la o situaţie de urgenţă.

Luna trecută, Joe Biden a propus un pachet de asistenţă de 33 de miliarde de dolari pentru Ucraina, dintre care peste 20 de miliarde de dolari în ajutor militar.

Congresul american urmează să aprobe noul pachet de finanţare. Liderii Camerei Reprezentanţilor şi Senatului au spus că vor să se mişte rapid, fără a menţiona data la care va fi votată solicitarea preşedintelui Biden.

Liderul de la Casa Albă i-a îndemnat pe congresmeni să acţioneze rapid, spunând că cea mai recentă autorizaţie pentru arme "aproape a epuizat" finanţarea autorităţii de retragere. "Congresul ar trebui să furnizeze rapid finanţarea solicitată pentru a întări Ucraina pe câmpul de luptă şi la masa negocierilor", se arată în declaraţia preşedintelui Biden. 
Similare
RECOMANDĂRI