The Guardian: Rusia vrea să predea copiilor propaganda pro-război în şcoli pentru a rescrie istoria şi a justifica invadarea Ucrainei
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

The Guardian: Rusia vrea să predea copiilor propaganda pro-război în şcoli pentru a rescrie istoria şi a justifica invadarea Ucrainei

Planurile Rusiei de a schimba educaţia au mers mână în mână cu războiul dus în Ucraina. Oficialii rescriu curricula pentru a justifica invazia şi au sugerat ca şcolile să aibă ceremonii de arborare a drapelului şi de cântare a imnului naţional în fiecare dimineaţă începând cu noul an şcolar din septembrie.

O importantă editură care publică manuale şcolare ruseşti se pare că foloseşte programe de verificare automată a textului pentru a scoate referinţele pozitive la adresa Ucrainei.

The Guardian scrie că atunci când Pavel Tkacev a auzit despre lecţiile speciale privind războiul din Ucraina, care au avut loc la liceul fiului său din districtul Primorski a oraşului Sankt Petersburg la începutul lunii, el s-a înfuriat.

„I-am sunat şi am spus că e ridicol”, a declarat el pentru The Observer. „Suntem părinţi şi noi suntem cei care ar trebui să le spunem copiilor despre patriotism şi «operaţiunea specială», nu şcolile”.

Predici similare au avut loc şi în alte şcoli din ţară, unde se vorbeşte despre „fasciştii” din Ucraina şi se sugerează că Rusia acţionează ca „autoapărare”. Tkacev a spus că este furios în special din cauza comparaţiilor cu Al Doilea Război Mondial, despre care spune că sunt „de neiertat”.

Oficialii şcolari „au ridicat din umeri şi au spus că acestea sunt instrucţiunile”, spune el. „M-a dezgustat”. Potrivit ministrului rus al educaţiei, istoria va deveni o materie obligatorie începând cu clasa I.

„Nu vom permite niciodată (să fie scris) că cumva am tratat alte naţiuni – naţiunile noastre fraterne Ucraina şi Belarus – prost”, a spus ministrul Educaţiei Serghei Kravţov, care a anunţat noua iniţiativă la deschiderea unei expoziţii numită „Nazismul zilnic”. „Vom face tot ce ne stă în putere astfel încât memoria istorică să fie prezervată”.

Este un grad clar de oportunism politic în folosirea elevilor pentru diseminarea propagandei. În contextul în care Rusia a declarat o victorie contestată săptămâna trecută în Mariupol, Andrei Turceak, şeful partidului Rusia Unită de la guvernare, a mers direct către o şcoală din oraşul ucrainean.

Aflat acolo, le-a spus elevilor: „Victoria va fi a noastră. Inamicul va fi înfrânt, iar viaţa paşnică pe acest pământ va veni în sfârşit...vom elibera acest teritoriu şi îl vom curăţa de demonii fascişti”.

Însă există şi o anumită presiune asupra profesorilor, uneori pentru organizarea momentelor de fotografii pro-război cu copiii sau în alte cazuri pentru a-şi ascunde sentimentele anti-război în faţa elevilor. „Cunosc mulţi profesori care şi-au ascuns profilurile din online, sunt foarte atenţi când vorbesc despre politică la şcoală”, a spus Maria, profesoară la o şcoală gimnazială din Voronej.

Liubov Jilţova, profesoară de matematică şi politician din Pskov, a fost implicată într-o anchetă a poliţiei săptămâna trecută pentru că a publicat pe reţelele sociale o imagine în care ţine un semn pe care scrie „Nu războiului”.

„Întrega lume s-a întors cu susul în jos pentru mine. Pregătesc evenimente pentru 9 mai (Ziua Victoriei) în fiecare an, scriu un scenariu, fac repetiţii...Şi acum cum pot vorbi despre asta cu copiii?”, a spus ea pentru Radio Svoboda. „N-am putut sta tăcută, ardeam”.

Unul dintre primii ruşi luaţi în vizor în cadrul unei noi legi ce interzice „falsurile” despre armata rusă a fost o profesoară care acum este ameninţată cu 10 ani de închisoare. „Am sperat să ies din propaganda care este hrănită acestei ţări. Însă uite unde am ajuns”, a declarat luna aceasta Irina Gen, profesoară de engleză şi germană, în vârstă de 55 de ani. Ea a fost denunţată de proprii elevi.

Oficialii din educaţie au promis că vor face schimbări suplimentare curriculei ruseşti şi vor lansa noi iniţiative patriotice clar inspirate de război. Una dintre aceste iniţiative, precum drapelul şi imnul, par inspirate din acţiuni similare ale aripii drepte din SUA.

Altele sunt specifice războiului dus de Rusia în Ucraina. Kravţov i-a spus lui Putin săptămâna trecută că au început deja dezvoltarea lecţiilor despre „obiectivele operaţiunii speciale – pentru a ajuta populaţia noastră, denazificarea, demilitarizarea Donbasului”.

Scopul este de a lupta contra „rafalei de dezinformări...falsurilor despre Rusia”. Lecţiile au fost „numite condiţionat «Conversaţii despre subiecte importante»”.

„Iar de la 1 septembrie, pe lângă acestea, va avea loc ridicarea drapelului naţional la începutul săptămânii şcolare, intonarea imnului naţional”, a spus acesta.

Manualele făcute pentru lecţiile speciale din acest an, care au ajuns în presă, arată că profesorii trebuie să le spună elevilor că Rusia nu a invadat Ucraina, ci exersează „autoapărarea în faţa ameninţărilor create pentru noi şi în faţa unei calamităţi chiar mai mari decât ce se întâmplă astăzi”.

Într-o lecţie separată privind „sancţiunile anti-Rusia”, profesorii trebuie să întrebe elevii dacă sancţiunile sunt corecte, dacă chiar vor întări economia rusă şi cui vor face rău (tuturor).

„Profesorul, alături de elevi, concluzionează că politica economică din ultimii ani a fost făcută pentru a creşte protecţia producătorilor autohtoni, asigurarea sustenabilităţii acesteia în faţa crizelor externe”, arată documentele.

Manualele, sau aşa cum sunt denumite – metodiciki încă nu sunt obligatorii, precizează Denis Lanşcikov, profesor de istorie la o şcoală privată din Moscova. Însă mulţi profesori şi administratori de la şcolile de stat par să le fi acceptat de bunăvoie, fie pentru că sprijină războiul ori pentru că au crezut că „fratele cel mare veghează”.

„Îmi pare că încă nu este o încercare de sus în jos pentru a face şcolile totalitare”, spune el. „Însă apoi fiecare persoană...crează de una singură acest totalitarism”.

Chiar şi elevii din şcoala primară se confruntă cu un anumit nivel de îndoctrinare. „În toate şcolile ţin aceste evenimente speciale dedicate subiectului că Rusia se luptă cu fasciştii”, spune Marina Litvinovici, un politician de opoziţie din Moscova. În clasa a IV-a a fiului ei, copiii au primit o „versiune uşoară”. „Încă nu înţeleg. Aşa că au trecut prin (al doilea război mondial) blocada Leningradului – iar în timpul lecţiei aceştia au spus că «uite, aşa continuă Rusia să lupte împotriva fascismului»”.

„Copiii sunt destul de cooperanţi”, a spus femeia despre fiul ei. Ea a comparat situaţia cu îndoctrinarea prin care a trecut ca elevă în ultima perioadă a erei Sovietice: „Când a căzut Uniunea Sovietică, toată îndoctrinarea a dispărut...aşa că nu sunt extrem de îngrijorată, va dispărea când vor întâlni realitatea. Este rău dar nu o catastrofă”.

Similare
RECOMANDĂRI