Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Trump şi-a anunţat planul pentru pace în Orientul Mijlociu. El prevede crearea a două state

Preşedintele american, Donald Trump, şi-a prezentat planul de soluţionare a conflictului israeliano-palestinian. El prevede crearea a două state, Israelului urmând să-i revină capitala indivizibilă Ierusalim, iar palestinienilor un teritoriu dublu decât cel pe care îl controlează în prezent.

Într-o conferinţă de presă la Casa Albă, alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu, Trump a declarat că planul său de 50 de pagini este cea mai realistă propunere înaintată vreodată. El a precizat că oferă o posibilitate istorică palestinienilor sa obţina în sfârşit un stat independent.
 
Donald Trump a adăugat, însă, că înfiinţarea unui stat palestinian e posibila doar dacă acesta va respinge şi va combate în mod clar terorismul. Planul liderului de la Casa Albă a fost salutat de premierul israelian, Benjamin Netanyahu, însă a fost contestat dur de preşedintele Autorităţii palestiniene, Mahmoud Abbas. El a declarat, într-o conferinţă de presă, că palestinienii nu pot accepta un stat independent fără ca Ierusalimul să fie capitala acestuia.
 
Relaţiile israeliano-palestiniene au devenit însă şi mai tensionate după ce premierul de la Tel-A-Viv, Benjamin Netanyahu, a anunţat că va cere duminică miniştrilor săi să aprobe anexarea de către Israel a unor părţi din Cisiordania ocupată. Asta în condiţiile în care Proiectul de pace propus de Trump prevede anexarea Văii Iordanului şi a coloniilor israeliene din Cisiordania. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a reacţionat la planul lui Trump declarând că UE "va studia şi va evalua propunerile avansate". Borrell a a anunţat că e nevoie de "relansarea eforturilor în vederea unei soluţii negociate". ONU a anunţat, la rândul său, că respectă rezoluţiile adoptate şi acordurile bilaterale privind crearea a două state, Israel şi Palestina. ONU a precizat că susţine un plan de pace şi securitate în frontierele recunoscute în 1967.
Similare
RECOMANDĂRI