Turcia a invocat Articolul 4 al NATO. Ambasadorii celor 29 de state membre ale alianţei se vor reuni astăzi
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Turcia a invocat Articolul 4 al NATO. Ambasadorii celor 29 de state membre ale alianţei se vor reuni astăzi

Ambasadorii celor 29 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice se vor reuni vineri la nivelul Consiliului Nord-Atlantic în baza articolului 4 din Tratatul NATO invocat de Turcia pe fondul situaţiei din Siria, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

„Astăzi, Consiliul NATO se reuneşte la cererea Turciei pentru consultări în baza Articolului 4 al Tratatului fondator de la Washington al NATO, cu privire la situaţia din Siria”, a transmis Stoltenberg pe Twitter.

Conform Articolului 4 din Tratat, orice stat aliat poate solicita ţinerea de consultări în situaţia în care consideră că îi sunt ameninţate integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea.

Jens Stoltenberg a avut joi seară o discuţie telefonică cu ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu.

Secretarul general al NATO a condamnat ”loviturile aeriene oarbe ale regimului sirian şi aliatului său rus” în provincia siriană Idlib şi a lansat un apel la ”detensionare”, după moartea a cel puţin 29 de militari turci în bombardamente atribuite de Ankara Damascului.

În cursul nopţii, preşedintele Tayyip Erdogan a prezidat o reuniune de urgenţă consacrată acestui atac la Ankara, în timp ce ministrul apărării Hulusi Akar şi comandanţii forţelor turce au condus operaţiuni în Siria la graniţa turcă, a anunţat agenţia de presă de stat Anadolu.

Turcia a trimis mii de militari şi armament greu în Siria, iar Erdogan a avertizat că Ankara va lansa o ofensivă la scară largă pentru a respinge forţele siriene dacă ele nu se retrag din faţa posturilor de observaţie turce instalate în regiune.

Mai mult, un înalt oficial de la Ankara a anunţat că Turcia nu va mai opri refugiaţii sirieni să ajungă în Europa.

Amintim că cel puţin 29 de soldaţi turci au fost ucişi într-un atac aerian întreprins de forţele regimului de la Damasc în nord-vestul Turciei, în provincia Idlib

Similare
RECOMANDĂRI