Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Turul ţărilor membre ale Uniunii Europene. Slovacia, stat membru din 2004

Turul ţărilor europene continuă astăzi cu Slovacia, stat situat la graniţa dintre Europa de Est şi Vest. Liderii slovaci s-au afirmat, la nivel european, datorită ambiţiei de a-şi dezvolta ţara, motiv pentru care Slovacia e, acum, unul dintre statele cu un nivel ridicat de trai.

La graniţa dintre anii 1992 şi 1993 a avut loc divizarea, fără conflicte, a unui stat european şi atunci s-a produs divorţul de catifea dintre Cehia şi Slovacia. După câştigarea independenţei, Slovacia se străduieşte să îşi găsească locul în corul european. Astfel că în 2004, Republica Slovacă a aderat la NATO şi a devenit membru a Uniunii Europene. Ulterior, în 2007 aderă şi la Spaţiul Schengen. Moneda oficială este Euro, fiind membru al zonei Euro din 2009.

SLOVACIA
• Capitala: Bratislava
• Limba oficială: slovaca
• Stat membru al UE de pe: 1 mai 2004
• Moneda: Euro. Stat membru al zonei euro de pe 1 ianuarie 2009
• Spaţiul Schengen: Stat membru al spaţiului Schengen de pe 21 decembrie 2007

Capitala e Bratislava, iar limba oficială este slovacă. Slovacia este o economie avansată cu venituri mari, cu un Indice al Dezvoltării Umane foarte mare şi un standard de viaţă foarte ridicat. În 2017, Slovacia a beneficiat din bugetul UE suma de puţin peste 1,6 miliarde de euro. Între timp, contribuţia statului la bugetul comunitar este de puţin peste jumătate de miliarde de euro.

SLOVACIA
• Cheltuielile UE în Slovacia: 1,645 miliarde Euro
• Contribuţia Slovaciei la bugetul UE: 0,600 miliarde Euro

Puţini ştiu frumuseţea Slovaciei. Nu este cunoscută ca fiind una dintre cele mai căutate destinaţii turistice la nivel mondial, dar ar trebui să fie. Şi totuşi, această ţară mică este locul ideal pentru schiori şi pentru amatorii de alpinism. Cei mai mulţi entuziaşti care vizitează Slovacia se opresc în frumoasa capitală Bratislava care are multe de oferit turiştilor.

Cea mai populară atracţie este impunătorul Castel din Bratislava care datează din secolul I. Slovacia are multe castele încântătoare, cel mai cunoscut fiind Castelul Bojnice, construit în secolul al XI-lea. Slovacia este populară şi pentru bisericile sale de lemn.

De fapt, majoritatea sunt din lemn şi au fost catalogate ca situri ale patrimoniului mondial UNESCO pentru arhitectura lor unică şi pentru interiorul deosebit. Cea mai veche şi mai bine conservată biserică de lemn din Slovacia este Biserica Sf. Francisc de Assisi, construită la sfârşitul secolului al XV-lea. Atât despre Slovacia. Mâine în Telejurnal vă prezentăm o altă ţară europeană.
Similare
RECOMANDĂRI