Uniunea Europeană intenţionează să îşi deschidă graniţele externe în luna iulie
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Uniunea Europeană intenţionează să îşi deschidă graniţele externe în luna iulie

Uniunea Europeană intenţionează să deschidă frontierele externe începând cu 1 iulie, a anunţat, ieri, comisarul UE pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson.

„După ridicarea controalelor la frontierele interne ale UE, oferim o abordare deschisă şi flexibilă pentru ridicarea restricţiilor de călătorie în Uniunea Europeană începând cu 1 iulie”, a declarat comisarul european.

Astfel, de la 1 iulie, restricţiile vor fi ridicate pentru cetăţenii ţărilor în care situaţia epidemică este similară sau mai bună decât în UE, cu aşteptarea ca aceste ţări terţe să fie deschise şi pentru intrarea cetăţenilor UE.

Principalele criterii vor fi numărul de cazuri de coronavirus raportat la 100.000 de persoane, tendinţele epidemiei şi situaţia generală a reacţiei ţării la COVID-19 (sistem de testare, monitorizare, urmărire a contactelor, raportare, tratament).

Printre  primele ţări care vor fi incluse în această listă sunt cele din Balcanii de Vest: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Serbia.

Cu toate acestea, în cazul schimbării situaţiei dintr-o anumită ţară, restricţiile pot fi restabilite. De asemenea, unui călător dintr-o ţară pentru care au fost ridicate restricţiile îi poate fi refuzată intrarea dacă se consideră că acesta „poate reprezenta o ameninţare la adresa sănătăţii publice”.

În ceea ce priveşte Ucraina, încă nu a fost luată o decizie. Aceasta va depinde, în special, de evoluţia situaţiei epidemice.

De asemenea, Comisia Europeană a recomandat statelor membre ale UE, spaţiului Schengen şi ţărilor asociate Schengen să ridice controalele frontierei interne până la 15 iunie 2020 şi să extindă restricţia temporară a călătoriilor neesenţiale în UE până la 30 iunie 2020.

Similare
RECOMANDĂRI